Upgrade

Upgrade

Genres: /
Plot: /
Sfeer: / / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
Upgrade

Op aanraden van een collega en mede filmliefhebber keken we Upgrade, waarvan de plotbeschrijving verdacht veel klinkt als de Six Million Dollar Man. Een origineel plot weegt voor mij persoonlijk zwaar in het kiezen van een film waar ik mijn kostbare tijd aan spendeer, maar er werd me op het hart gedrukt dat ik niet teleurgesteld zou worden. En inderdaad: Upgrade is ondanks het cliché plot toch een heel eigen film.

De eerste twintig minuten moet je even door een uiteenzetting van het verhaal heen. In de nabije toekomst, waarin zelfrijdende auto’s en een home assistent inmiddels helemaal ingeburgerd zijn, is Grey (Logan Marshall-Green, onder andere uit The Invitation) een van de weinigen die nog geniet van de analoge wereld. Als hij door een ongeluk verlamd raakt wordt hij in de verleiding gebracht om een experimentele chip te laten implanteren waardoor hij weer kan lopen. Dat niet alleen: de chip geeft hem bovenmenselijke krachten. En die gebruikt hij maar al te graag om wraak te nemen op degenen die hem en zijn vrouw hebben laten verongelukken.

Upgrade is in eerste instantie dus een klassieke wraakfilm, al zal je op het eind verrast worden – en voornamelijk die plottwist maakt de film best goed. Maar voor de twist is Upgrade ook al prima in orde, en wordt zelfs met de minuut beter. In plaats van de zoveelste actiefilm die zichzelf te serieus neemt is er in Upgrade veel ruimte voor subtiele humor en wordt er in vechtscènes veel geleend uit de kung fu. Daarbij worden bijzondere camerabewegingen gebruikt waarbij de wereld constant om je heen draait en je midden in de actie zit. Schrijver en regisseur Leigh Whannell (fun fact: hij schreef de eerste drie Saw-films én speelde de hoofdrol in de eerste. Daarnaast is hij bekend als schrijver van Insidious) heeft hiermee een goede sfeer neergezet die zowel ruimte biedt voor hersenloze actie als een beetje reflectie, want in de diepere lagen worden transhumanistische vragen gesteld over kunstmatige intelligentie, verbetering van het menselijk lichaam en wat de menselijke geest nou precies is. Een beetje in de trend van Black Mirror. Het acteerwerk is misschien niet altijd even scherp, maar dat vergeef je Upgrade makkelijk. Dit is ideaal vermaak voor op de zaterdagavond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>