maxresdefault[3]

The Invitation

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
6.5
The Invitation

Van een van onze lezers kregen wij The Invitation aangeraden: “met goede opbouw en nare sfeer”. Nou, dat hebben we geweten. Op het eerste gezicht is er weinig aan de hand, maar regisseuse Karyn Kusama weet van een ogenschijnlijk normale avond met vrienden een sociaal ongemakkelijke situatie te maken, welke opbouwt naar een vrij heftige climax. The Invitation is van de categorie ‘je moet er van houden’, dus je bent gewaarschuwd.

Na een persoonlijk trauma zijn Will en zijn ex Eden uit elkaar gegaan, en is zij voor twee jaar van de radar verdwenen. Dan ontvangen Will en zijn nieuwe vriendin een uitnodiging van Eden en haar nieuwe vriend David (Michiel Huisman!) voor een etentje om hun terugkeer te vieren. De avond begint als vanouds: de vriendengroep haalt herinneringen op en er wordt goed gegeten en gedronken. Toch vertrouwt Will het zaakje niet, want Eden en David gedragen zich erg vreemd. Hij probeert de rest van de groep erop te wijzen, maar die zeggen dat Will spoken ziet – waarschijnlijk door het trauma dat weer opspeelt na het zien van zijn ex.

The Invitation is een soort ‘cabin horror’ waarbij een stel vrienden de tijd doorbrengt op een afgesloten locatie, in dit geval het luxe huis van Eden. In plaats van zombies, huurmoordenaars of geesten is het vooral Wills paranoia dat voor de onrust zorgt. Je ervaart het verhaal door de ogen van Will waardoor je als kijker ook niet goed weet wat er aan de hand is. Het grootste ongemak wordt veroorzaakt door sociale interacties die nét over het randje gaan, zoals het laten zien van een videoband waarop iemand dood gaat (en dat normaal vinden), of een spelletje spelen waarbij iedereen zijn ultieme verlangen moet uitspreken. Een normaal persoon was al lang weggelopen, maar deze hoofdpersonen zijn net allemaal iets te naïef – op Will na. The Invitation heeft een disbalans als het gaat om opbouw en climax, en het camerawerk is – op een paar interessante shots na – vrij standaard. De acteurs spelen wel goed, maar je moet het vooral van Logan Marshall-Green (Will) en Michiel Huisman hebben. The Invitation is niet de originele cabin-thriller die het had kunnen zijn, maar weet wel een unieke sfeer neer te zetten die je alleen maar kan bereiken met het medium film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>