Predestination

Predestination

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
8
Predestination

Onze vaste lezers zullen zeker weten dat wij niet vies zijn van een goede tijdreisfilm. Of het nou een romantische film is à la The Age of Adaline of een sci-fi zoals Interstellar, wij kunnen geen genoeg krijgen van de ingewikkelde regels, de vraag of ons leven niet al voor ons is bepaald door het lot, en vooral niet de mogelijkheid om het universum op te blazen wanneer je de space-time-continuum breekt door iets stoms te doen zoals je jonge ouders ontmoeten. Zo dol zijn wij op tijdreisfilms, dat we er zelfs een aparte plottag voor hebben aangemaakt. Vandaar dat er afgelopen week weer een tijdreisfilm op ons scherm verscheen en dit keer wel in de vorm van Predestination, een drama/sci-fi uit 2014.

IMDb heeft het goed opgelost met zijn tagline van de film “[a top temporal agent’s] chase turns into a unique, surprising and mind-bending exploration of love, fate, identity and time travel taboos”. Want tja,  er is niet heel veel meer dan uniek en verrassend wat je kan vertellen over de film zonder dat je het plot en kijkplezier verklapt. Het verhaal begint rustig, met een soort moderne FBI agent die op een missie is die hem dwingt een gesprek aan te gaan met een mysterieuze bargast. Een gesprek over hun gekke levens volgt, waarin je er gaandeweg steeds meer achter komt waarom de agent daar is, of waarom dit gesprek zo essentieel is voor zijn missie. En het space-time-continuum natuurlijk.

Predestination heeft een vrij complex verhaal, waarbij de helft van de lol van het kijken is om deze goed bij te houden en te voorspellen hoe de puzzel past. Het is een hele kunst om een dergelijk verhaal te vertellen zonder enorme plotholes te creëren maar met een paar slimme tijdparadoxen kregen de broertjes Spierig (schrijver/regisseur) het wel voor elkaar. Het plot kabbelt in het begint rustig voort, maar op een gegeven moment slaat de film om in een sci-fi actie met een mooie ontknoping op het eind. De eerste helft is veruit mijn favoriet: Ethan Hawke en Sarah Snook zijn beiden overtuigend in hun vreemde rol en er worden interessante thema’s besproken die ik nog niet eerder terugzag in een tijdreisfilm. Predestination is niet per se heel spannend, maar wel boeiend en echt zo’n film om nog eens goed na te bespreken wanneer je de tv hebt uitgezet. Wat jammer dat deze film niet bekender is, want het is wat ons betreft een aanrader!

Eén reactie op “Predestination

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>