Elle

Elle

Niet geschikt voor filmavond Niet geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
Elle

De Nederlandse filmindustrie laat qua kwaliteit en kwantiteit te wensen over, maar dat betekent niet dat we geen talent hebben. Een van de wereldberoemde namen uit de Nederlandse filmwereld is Paul Verhoeven, die na klassiekers als RoboCop, Total Recall en Basic Instinct internationaal naam heeft gemaakt als regisseur. Zijn laatste werk is een Franse productie en dus ook volledig Frans gesproken. Tijd om dit cultureel verantwoorde stukje cinema te kijken en ons oordeel erover te vellen.

In Elle draait het allemaal om een vrouw: Michèle Leblanc. Uit het niets wordt zij thuis overvallen en verkracht, waar ze – pragmatisch als ze is – snel overheen stapt en door gaat met haar leven. Toch blijft de vraag in haar hoofd spoken wie de verkrachter was. Verleid door haar nieuwsgierigheid probeert ze weer in contact te komen met hem, waarna een kat en muis spel ontstaat tussen haar en de (mogelijke) verkrachter.

Het klinkt nogal absurd om degene die je verkracht heeft weer op te gaan zoeken, en het karakter van Michèle zal je in eerste instantie waarschijnlijk tegenstaan. Ze is een norse bitch, maar toch blijkt ze daar goede redenen voor te hebben die zich gedurende de film steeds beter kenbaar maken. Je leert haar en haar motivatie steeds beter kennen. Om het thema van verkrachting op deze manier te verfilmen is nogal controversieel: is zij puur slachtoffer of zelf ook schuldig? Dat maakt de film juist zo krachtig; je wordt gedwongen om die keuze los te laten. De ietwat donkere sfeer met veel gazing (starende en glurende personages) doet denken aan de oude Hitchcock films en ondanks de lengte van deze thriller blijft het boeiend, omdat Verhoeven heeft gekozen voor een duidelijke tweedeling. Niet alleen het thema blijft hangen, ook de acteerprestaties van hoofdrolspeler Isabelle Huppert liegen er niet om. Het is volledig terecht dat ze hiervoor een Oscar heeft gekregen. Elle kan erg heftig zijn, maar vertelt ook een eerlijk verhaal over een ambigue persoon. Iemand die je, zonder dat je het weet, wellicht ook in je vriendenkring hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>