Boyz in the Wood

Boyz in the Wood

Genres: /
Plot: / /
Sfeer: / / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
8
Boyz in the Wood

Voor het IFFR 2020 konden we slechts tijd maken voor één film. Uit het gigantische aanbod werd dat Boyz in the Wood, omdat de trailer precies het soort humor liet zien waar wij zin in hadden. We werden niet teleurgesteld. Boyz in the Wood is grappig, snel, trippy en bovenal heel erg Schots.

Het speelt zich af in de Schotse hooglanden, waar vier jongens op een soort padvinderstocht worden gezet om beter te worden in navigeren, eten zoeken en samenwerken. Drie van de jongens zijn schoffies van de bovenste plank, de vierde is een naïeve nerd die het allemaal heel serieus neemt. Dat an sich is al een formule voor hilarische roadtrip-achtige conflicten, maar het wordt nog gekker wanneer de jongens worden opgejaagd door ‘the Duke’ (Eddie Izzard), een man met een masker en jachtgeweer die om een of andere reden heeft besloten een einde aan hun leven te maken.

Het tempo ligt hoog vanaf de eerste minuut en de droge oneliners worden alsmaar beter. Boyz in the Wood doet qua humor erg denken aan Shaun of the Dead, Trainspotting en onze eigen New Kids, compleet met mensen die overreden worden door bussen. Die laatste vergelijking kan haast geen toeval zijn, want schrijver en regisseur Ninian Doff is half Nederlands. Hij heeft verschillende muziekclips gemaakt en die ervaring zie je terug in Boyz in the Wood. Een van de jongens vindt zichzelf namelijk een rapper en in een scène waar hij, al trippend op konijnenkeutels met psychoactieve stoffen, helemaal los gaat op een rap heeft Doff er een visueel en auditief spektakel van gemaakt. De film heeft dus een bekend soort humor, maar wel met dat extra kunstzinnige laagje. En dan fietst hij er ook nog wat maatschappijkritiek doorheen. De jongens acteren ook erg goed. Lewis Gribben was al te zien in het vervolg op Trainspotting, maar twee anderen hebben nauwelijks ervaring. Deze coming of age-comedy met horrorelementen kan best wel eens een succesvolle film worden die je thuis op de bank met je maten en een krat bier gaat kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>