The Princess and the Frog

The Princess and the Frog

Genres: / /
Plot: /
Sfeer: / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7
The Princess and the Frog

Toen The Princess and the Frog uit kwam hoorde je het overal: eindelijk een Disneyfilm met een donkere vrouw in de hoofdrol. En natuurlijk werd het daar tijd voor, maar is het ook een leuke film of slechts een ‘moetje’? Een van ons was afgelopen week in de Disneystemming en dus namen we de proef op de som.

Zoals je de titel doet vermoeden is het verhaal een bewerking van het sprookje De Kikkerkoning van de gebroeders Grimm. The Princess and the Frog speelt zich af in een bayou-achtig gebied waar veel arme donkere mensen wonen. Tiana werkt hard om hogerop te komen, in tegenstelling tot haar jeugdvriendin die prinses is en enorm verwend. Wanneer ze een pratende kikker ontmoet, die zegt dat hij prins is, kust ze hem in de hoop een wens te krijgen. Maar dat verandert ook haar in een kikker.  Samen gaan ze op zoek naar de heks die de betovering ongedaan kan maken.

Voor een film die bekend staat om ‘een donkere prinses’ krijgt ze bar weinig screen time als mens. Sterker nog, ze is een minuut of twintig mens, het grootste deel van de film een groene kikker, en maar een heel kort stukje daadwerkelijk prinses. Alle culturele kritiek daargelaten is deze animatie wel weer een feest om naar te kijken en de luisteren. Thematisch speelt The Princess and the Frog zich af in 1926: de gouden dagen van de jazz. De makers van Aladdin (wat je heel goed merkt in tekenstijl en in de verdacht bekende deuntjes) hebben een kleurrijke wereld met pratende dieren geschetst zoals we die kennen van oude Disneyfilms. De enige verschillen zijn de hyperheid van personages (zoals in Frozen) en hedendaagse populaire thema’s als ‘werken voor je geld’. De humor kon hier en daar wat scherper, want soms voel je dat je zou moeten lachen, maar dan is het toch niet grappig genoeg. Voor de kleintjes kunnen er wel wat enge scènes tussen zitten: de bad guy is in dit verhaal een voodoo-meester die met fel gekleurde en boosaardige geesten de basis voor menig nachtmerrie kan zijn. Al met al is The Princess and the Frog een heerlijk moderne Disneyklassieker met het grote bekende moraal: liefde overwint alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>