Zootopia

Zootopia

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
Zootopia

Al maanden terug zag ik de trailer van Zootopia, waarbij ik direct in een scheur lag. Dit moest weer zo’n hilarische animatie worden uit de stal van Disney waarbij je tranen met tuiten lacht om gortdroge humor. Maar, zoals wel vaker gebeurt, weerspiegelt de trailer nauwelijks waar Zootopia daadwerkelijk over gaat. Ja, Zootopia is erg grappig, maar het is geen Tangled of Frozen. Dat is echter niet per se negatief, want de dierenwereld in Zootopia is wel een mooie metafoor voor de de realiteit.

In een wereld waar antropomorfe zoogdieren leven (dieren die zich als mensen gedragen) is het soms lastig om als klein knaagdier enig respect te krijgen. Het konijn Judy Hopps (Ginnifer Goodwin, bekend van de serie Once Upon a Time) is een steengoede politieagente, maar haar baas, een enorme buffel, geeft haar alleen maar rotklusjes. Dan ontmoet ze de vos Nick (Jason Bateman) die ze met de nodige goedbedoelde chantage aan haar zijde krijgt. Samen gaan ze achter de verdwijning van meneer Otterton aan, om er vervolgens achter te komen dat er iets aan de hand is in Zoopotia wat een bedreiging vormt voor de rust en orde in de stad. En het lijkt op een samenzwering op hoger niveau.

Disney zou Disney niet zijn als er niet talloze verwijzingen naar andere films en series zouden zijn. Soms subtiel (bootleg-dvd’s van Disney films die op straat worden verkocht of variaties op bekende Disney-liedjes) en soms overduidelijk (één van de scènes is overduidelijk een verwijzing naar Breaking Bad). Maar als je goed oplet en iets weet over de VS, dan zie je dat Zootopia eigenlijk een metafoor van New York is. De wijken in Zootopia met hun eigen diersoorten als inwoners lijken erg op bepaalde wijken in New York en ook de accenten kloppen daar helemaal bij. De grote dieren die de kleintjes bijna vertrappen is dan ook een mooi symbool voor de ongelijkheid die heerst in Westerse steden zoals New York. Multiculturele samenlevingen en xenofobie lijken deze keer de hoofdthema’s te zijn van Disney. Ik had zelf meer flauwe grappen verwacht maar eigenlijk heeft Zootopia een vrij donker, moralistisch verhaal. Disney heeft hiermee niet de meest makkelijke weg gekozen voor een kaskraker, maar dat maakt het voor de oudere kijker ook nog steeds een vermakelijke animatie om te zien. Ondanks de leuke personages en het oog voor detail in deze dierenwereld had het allemaal wel nét wat scherper gekund, want het plot (ondergewaardeerde protagonist trekt eigen plan en redt de wereld) blijft toch een typisch cliché Disney-verhaal.

Eén reactie op “Zootopia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>