The Conjuring

Genres:
Plot: /
Sfeer: / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
6
The Conjuring

The Conjuring is de grote horrorfilm van het moment. Het is geregisseerd door James Wan, de man achter de Saw reeks en Insidious. Hoewel Saw niet echt als enge horror telt, maar meer als gore, verwachtte ik er veel van. Net als The Amityville Horror is deze film gebaseerd op waargebeurde verhalen, wat het geheel meestal nog enger maakt. Toch viel het tegen.

The Conjuring is een haunted house concept waarin de familie Perron (vader, moeder en dochter) net verhuisd is en het daar blijkt te spoken. Het zijn de typische dingetjes: geklop in de nacht, aanraking in je slaap, klokken die stil blijven staan en maak het rijtje met clichés maar af. Ze roepen de hulp in van spokenjagers Lorraine en Ed Warren (Vera Farmiga en Patrick Wilson) die het zaakje serieus nemen en proberen de gevaarlijke demon tegen te houden voordat er echt gevaarlijke dingen gebeuren.

Dat Wan clichés gebruikt is op zich niet erg, dat is gebruikelijk in het horrorgenre. Wan gaat echter de grootste fout in bij het gebruik van ondersteunende muziek. Te vaak wordt met muziek onterecht spanning opgebouwd, of er wordt juist zó duidelijk aangegeven dat er een schrikmoment komt dat het enge er vanaf is. Daarbij duurt het lang voordat er eindelijk wat actie komt, en als het zover is valt de horror allemaal wel mee: de kunst van het weglaten beheerst Wan nog niet helemaal (maar dat kennen we natuurlijk van Saw). Het laatste grote minpunt is het einde: een all American happy ending doet niet veel goeds in een haunted house. Verder ziet The Conjuring er wel goed uit, het acteren is oké en de algemene spanning zit ook wel snor. Opvallend is de rol van Ron Livingston (vader Roger Perron), die normaal gesproken in komedies speelt. Het is een prima film om luid popcorn bij te eten met je maten, maar ik zou eerder een minder ‘geprobeerde’ horror als The Descent aanzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>