Sexy Beast

Sexy Beast

Genres: /
Plot:
Sfeer: / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
Sexy Beast

In een nog niet nader te noemen filmquiz die een collega en ik hebben gemaakt zit een vraag over Sexy Beast; volgens hem een van de beste films ooit. Dan moet je die wel gaan kijken natuurlijk. Deze Britse ‘eurocrime’ is geregisseerd door Jonathan Glazer die in 2013 nog hoge ogen gooide met Under the Skin en verder veel korte films voor bands heeft gemaakt. Dat alles is echter totaal anders dan Sexy Beast.

Deze film gaat over de wat oudere crimineel Gal (Ray Winstone), gespecialiseerd in het kraken van kluizen, die heeft besloten dat hij met pensioen is. Dan duikt gangster Don Logan (Ben Kingsley) op die hem wilt overhalen om een klus te doen. Maar Gal laat zich niet zomaar ompraten en Don Logan wordt steeds dwingender, al kom je er langzaam achter dat Don het ook niet geheel vrijwillig doet.

Sexy Beast heeft de typische sfeer van een Britse crime: veel gevloek (Kingsley zegt maar liefst 21 keer ‘cunt’ en je telt 115 keer ‘fuck’), snelle monologen, humor door extreme typetjes die elkaar in de weg zitten en een aardige dosis actie. Maar deze film is in het bijzonder stilistisch erg sterk, met opvallend vrolijke muziek en wat film noir-elementen. De baas van Sexy Beast is echt Ben Kingsley. Zijn personage is zo antisociaal en opvliegend dat je er bang van wordt. De rol van Ian McShane (nu vooral bekend van de serie American Gods) is ook erg sterk, als machtige bad guy. Onder alle typetjes en uit de hand lopende dialogen ligt een aardig plot over hoe je nooit meer uit het criminele circuit komt als je er eenmaal in zit. Dat houdt de spanning goed vast. Het zomers aanvoelende Sexy Beast duurt echter maar anderhalf uur en daarmee is er weinig ruimte om dieper in het verhaal te gaan. Ideaal voor een filmavondje dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>