Rise of the Guardians

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7
Rise of the Guardians

Het is weer bijna kerst, dus de kerstfilms staan bij ons al in de wachtrij. We trappen dit jaar af met een animatie uit 2012: Rise of the Guardians. Die titel klinkt heel stoer en dat is het voor een animatiefilm eigenlijk ook. Met Dreamworks als productiebedrijf kun je mooie beelden verwachten, wat ook zeker het geval is.

Rise of the Guardians combineert meerdere verhalen uit (Amerikaanse) folklore. Jack Frost, die wij in Nederland beter kennen als Koning Winter, is hier een jongeman die al 300 jaar op aarde rondzwerft zonder dat anderen hem kunnen zien. In deze tijd dreigt Pitch Black – de oorsprong van nachtmerries – de feestdagen te verstoren. Een team van superhelden, kinderfantasieën of folklorefiguren (het is maar hoe je bijvoorbeeld de paashaas en de tandenfee ziet) heeft de taak samen met Jack de kinderen in deze wereld te beschermen en Pitch Black te verslaan.

De regisseur van rise of the Guardians is in andere films voornamelijk betrokken geweest als storyboard artist en dat merk je: prachtige beelden, mooie cameravoering en creatief werk met geluid (zeker als je met surround kijkt!). Je wordt direct in het verhaal gegooid en vanaf dat moment zit je middenin de actie, wat best bijzonder is voor een animatiefilm. Helaas is het einde ook vrij abrupt waardoor het verhaal duidelijk secundair is. De actie die je te zien krijgt varieert tussen magie, achtervolgingen, en zelfs martial arts gevechten. Af en toe doet de stijl denken aan de Japanse anime en heeft het personage Jack veel weg van Nickelodeon’s Danny Phantom. Een ander sterk punt aan deze animatie is de voice-acting: Hugh Jackman als stoer paaskonijn, Alec Baldwin als Kerstman en Jude Law als Pitch vertolken de personages goed en voegen een flinke dosis humor eraan toe. Rise of the Guardians is niet alleen leuk voor kinderen (hij is zelfs wat eng voor de allerkleinsten) maar als volwassene kun je ook echt genieten van humor, mooie ‘vecht’ scènes en creatief uitgewerkte Guardians. Uiteraard zit er een moraal in het verhaal die geheel past in de kerstsfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>