
Na Wild Wild West uit 1999 met Will Smith was het wel even klaar met het steampunk-thema in films. Mortal Engines omarmt anno 2018 het visuele spektakel van steampunk weer helemaal en komt er mee weg. De film is gebaseerd op een gelijknamige boekenserie uit 2001 en draait om een toekomstige wereld met wandelende steden.
Zo is loopt daar ook het welvarende Londen, dat als een honderden meters grote machine over de droge vlaktes dendert, terwijl het onderweg kleinere steden opslokt. Hester Shaw, een jonge vrouw uit een van de kleinere steden, wil een stokje steken voor het allesverslindende monster dat het materiaal gebruikt om wapens te maken. Daarbij krijgt ze hulp van een onhandige Londenaar en een strijdkrachtige activiste.
Met de uitgebreide wereld van vier boeken in één film kan je verwachten dat het tempo hoog ligt. Onder andere Peter Jackson zat aan de schrijverstafel en hij heeft geprobeerd om teveel verhaal in te weinig tijd te proppen, want ten koste is gegaan van de samenhang. Er gebeurt veel, tegelijkertijd is van de helft onduidelijk waarom het zo gebeurt. Jammer, want de wereld die wordt geschetst is wel erg interessant en creatief. De sfeer van Mortal Engines doet denken aan Star Wars meets Mad Max, maar dan tegen een politiek klimaat van Londen (het Westen) tegen Azië (de opkomende wereldmacht China). Ergens is ook een voorspelling van Brexit in te lezen. In het boek zal de politiek vast duidelijker aan bod komen, in de film zijn het verhaal en de personages voorspelbaar en moet je het vooral hebben van het visuele aspect. Mortal Engines ziet er fantastisch uit en is met veel oog voor detail in elkaar gezet. Da’s niet gek als je bedenkt dat regisseur Christian Rivers de visuele effecten van Lord of the Rings en King Kong heeft uitgewerkt. Het was leuk om weer eens een steampunkfilm te zien, maar jammer dat het script te kort schiet.