342992[1]

L.A. Confidential

Genres: / / /
Plot: /
Sfeer: / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
L.A. Confidential

Als frequent gamer ben ik een tijdje verslingerd geweest aan L.A. Noire, een spel waarbij je als ‘t jonkie van de recherche verschillende misdaden moet oplossen. Deze game is gebaseerd op film noir en de klassieker L.A. Confidential, die ik tot een paar dagen terug nog niet had gezien. Het bleek geen groot gemis, maar L.A. Confidential is wel een leuke crime met verrassend goede acteurs.

L.A. Confidential is niet zozeer een film waarbij je een hoofdpersoon volgt, maar meer een portret van de politieforce in de jaren 50. Je volgt onder andere het vervelende mannetje Edmund Exley (Guy Pearce) die graag alles volgens het boekje doet en niet bang is daarmee vijanden te maken binnen het team. Zijn collega’s verschillen met hem als dag en nacht, aangezien zowel Bud White (Russell Crowe) en Jack Vincennes (Kevin Spacey) zich liever mengen met de onderwereld van LA. Waar Bud vuile klusjes opknapt voor zijn chef belt Jack regelmatig met de tabloids om zo zijn status als superster-agent te versterken. Wanneer hun zaken echter meer met elkaar te maken hebben dan verwacht, moeten de heren wel samenwerken om de echte boef te pakken.

Met de fifties als decor wordt je verwend met mooie kostuums en een treffend beeld van de Hollywood cultuur van die tijd. Maar de hoofdprijs gaat naar de acteurs, die ieder hun karakters tot het uiterste benutten. Als kijker is het moeilijk niet een favoriet te kiezen – mijn stem gaat natuurlijk naar de op en top arrogante Spacey – en wordt je na een langzame start zeker meegezogen in het verhaal. Dat is meteen ‘n tweede troef van de film, want het script waarbij mensen worden verraden en niet blijken te zijn wie ze zeggen dat ze zijn is vaak geprobeerd, maar wordt zelden goed uitgevoerd. Helaas tilt regisseur Curtis Hanson L.A. Confidential niet naar een hoger niveau door hem een typisch eigen stijl mee te geven. Waar crimetoppers uit hetzelfde decennium van bijvoorbeeld Guy Ritchie perfect te herkennen zijn – en zo duizenden fans genereren – valt L.A. Confidatial niet genoeg op. Persoonlijk verwijt ik dit aan het feit dat de film gaat over Hollywood, hoeren en corrupte agenten, maar braaf genoeg is gebleven om een 12+ rating te krijgen wat het geheel duidelijk minder intens maakt. Al met al is het wel een spannende film, die prima valt te bekijken met vrienden en familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>