Kimi no na wa - Your Name

Kimi no na wa.

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
8.5
Kimi no na wa.

Japanse tekenfilms voor volwassenen (anime) zijn niet voor iedereen weggelegd. Als je niet bekend bent met de stijlvormen en cultuur kan een anime verdomd ingewikkeld overkomen. Kimi no na wa (Engels: Your Name) is wat dat betreft heel toegankelijk. Wij waren op een zaterdagavond wel in voor een cultureel cinematografisch uitstapje. Let op: een kleine spoiler in deze recensie (ook al kom je daar na een kwartiertje in de film vanzelf achter).

In Your Name staan twee personen centraal: de jongen Taki en het meisje Mitsuha. Hij is een knappe kerel in Tokyo, zij een conservatief meisje op het Japanse platteland. Op een dag gebeurt er iets opmerkelijks: Mitsuha wordt wakker in het lichaam van Taki. Even lijkt het een realistische droom, maar er heeft toch echt een body swap plaatsgevonden. Ze probeert op allerlei manieren contact te krijgen met de ‘eigenaar’ van het jongenslichaam, maar ondertussen vermaakt ze zich best goed in haar nieuwe leven.

Films met een body swap kunnen bijna tot een compleet apart genre geclassificeerd worden, zij het niet dat ze zo vaak op elkaar lijken. Your Name wijkt daar vanaf. Het verhaal bestaat uit meerdere ‘hoofdstukken’ die stuk voor stuk boeiend en essentieel zijn. Daarin wordt ook van genre geswitcht; van romantiek tot thriller tot een beetje scifi. Your Name is wat dat betreft de meest originele body swap film die ik ooit heb gezien. De muziek valt ook erg op. Normaliter worden animeseries vergezeld met foute Japanse poprock, en hoewel in deze film ook poprock is gebruikt past het erg goed bij de scènes en staat de muziek ook op zich – vergezeld met prachtige beelden die zich tussen animatie, fotorealistische tekeningen en abstracte vormen in bevinden. Het verhaal is uniek, romantisch en extra schattig door de duidelijke invloeden van Japans bijgeloof en rituelen (vergelijkbaar met Kubo and the Two Strings). Dergelijke context zie je niet vaak in westerse cinema. De eerste 20 minuten zijn even inkomen, maar laat je niet misleiden door verwarrende verhaallijnen; uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes op z’n plaats en ben je blij eens een heel andere vorm van film gezien te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>