Kedi

Kedi

Genres:
Plot:
Sfeer: / / /
Niet geschikt voor filmavond Niet geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7
Kedi

In deze recensie: kattenfilmpjes! Of eigenlijk één grote kattenfilm. Kedi is een documentaire over de straatkatten van Istanbul en wist vrij snel de wereld over te gaan en vele kattenliefhebbers te bereiken. Ook in Nederland kreeg Kedi voldoende aandacht met bijvoorbeeld vertoningen in combinatie met andere katten-activiteiten en museumstukken. Wij keken hem gewoon thuis op de bank, maar wel met onze eigen dikke kater ernaast.

Kedi valt tussen een natuur- en cultuurdocumentaire in. Met prachtig camerawerk worden enkele poezen in de drukke Turkse stad in beeld gebracht. Je ziet hoe ze hun eigen leven leiden, deels op straat en deels bij mensen thuis – heel anders dan de huiskatten bij ons. Eigenlijk vormen de kattenlevens de rode draad voor een visuele vertelling van de stad zelf: hoe de sfeer in de wijken is en hoe de Turken tegen de aanwezigheid van de kleine rovers aankijken.

Bereid je maar voor op een langzame, door zon overgoten film waar sfeershots veel belangrijker zijn dan een verhaallijn. Daarmee snijdt de documentaire zichzelf ook wel een beetje in de vingers, want bijna anderhalf uur aan sfeershots gaat zelfs zo’n fluffig subject een beetje vervelen. Desondanks is de opzet wel interessant: achtereenvolgens worden een stuk of vijf katten gevolgd, en komt hun persoonlijkheid tot stand door dierenliefhebbers die vertellen over wat zij zien en vinden van de beestjes. De ene kat steelt bijvoorbeeld graag eten bij elkaar en wilt verder weinig van mensen weten, terwijl de andere op elke straathoek een ander ‘baasje’ heeft dat hem lekker kan kroelen. Zo ontstaan eigenlijk kleine poezenbiografieën. Kedi is goed geslaagd in het in beeld brengen van de relatie tussen kat en mens: hoe zij handig van onze goedheid gebruik maken en wij ze als aandoenlijke aanvulling op een toch al prachtige stad zien. Een perfecte film voor als je ziek op de bank ligt, of als je gewoon heel erg van katten houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>