
Het gebeurt niet vaak dat we op Film of the Day over documentaires schrijven. Los van het het feit dat wij gewoon niet zoveel documentaires kijken is dit wel een docu die relevanter is dan ooit. We leven in een digitale revolutie en het internet is misschien wel de grootste uitvinding die de mensheid heeft gedaan. Lo and Behold onderzoekt verschillende aspecten van het internet: van de eerste email ooit tot aan de toekomstvisies van Elon Musk.
Documentairemaker Werner Herzog heeft al flink wat titels op zijn naam staan en zijn trage, Duitse stem is onmiskenbaar. Dat geeft direct een bijzondere sfeer aan de film: Herzog neemt de tijd voor zijn subjecten om ze hun woord te laten doen. De geïnterviewden zijn echt subjecten, want in plaats van ‘het verhaal van internet’ te vertellen, gaat Lo and Behold eigenlijk over de mensen die werkzaam zijn in de wereld van het internet. Zo komt er een professionele hacker voorbij, een pionier in het schrijven van internetprotocollen, Elon Musk (de baas van SpaceX) en uit een stuk minder optimistische hoek een groep mensen die beweren dat ze ziek worden van elektromagnetische straling.
De eerste helft van Lo and Behold is rommelig. Herzog springt van de hak op de tak en de vragen die hij stelt zijn erg sturend, alsof hij net zolang heeft doorgevraagt totdat hij het antwoord kreeg wat hij wilt horen. In alle losse aspecten van het internet mist dus de samenhang. In de tweede helft komen de vele facetten alsnog bij elkaar en vormt zijn verhaal toch nog een geheel. Bijzonder zijn de originele camerastandpunten en de irrelevant lijkende vragen die wel heel interessante antwoorden opleveren – antwoorden die misschien meer zeggen dan een informatie dat je ook op Wikipedia kan opzoeken. Daarin houdt Herzog een objectief standpunt en laat hij iedereen zijn verhaal doen. Lo and Behold, Reveries of the Connected World begint dus niet zo sterk, maar geeft uiteindelijk een uniek beeld van de ontwikkeling en de invloed van de grootste verandering van de 21e eeuw.