Jagten

Genres: /
Plot: /
Sfeer: / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
8
Jagten

De filmliefhebbers die het fenomeen Dogma 95 kennen zijn al bekend met de Deense regisseur Thomas Vinterberg, een van de meest actieve ‘leden’ van de dogma beweging enkele jaren geleden. Jagten is echter geen onderdeel van Dogma 95, dus daar gaan we verder niet op in. Mocht je interesse hebben, zie Wikipedia. Jagten is Vinterbergs meest recente film welke goed is ontvangen in de media, een typisch Scandinavisch emotionele thriller.

Jagten, ook wel The Hunt genoemd, verwijst ten eerste naar de favoriete hobby van kleuterklasleraar Lucas (Mads Mikkelsen) die in zijn vrije tijd de bossen in duikt om te jagen. Het is echter ook een metafoor voor wat er gebeurt nadat een klein leugentje van een meisje een heel eigen leven gaat leiden. Het meisje Klara, welke overigens verrassend goed acteert, verzint dat ze Lucas ooit naakt heeft gezien, zich niet bewust van wat het precies inhoudt en wat de gevolgen zijn. In het rustige dorpje gelooft iedereen de jonge Klara en begint er een heuse heksenjacht op de voorheen geliefde Lucas die nu wordt afgedaan als pedofiel.

Doordat je als kijker van begin af aan weet dat Lucas onschuldig is ga je enorm meevoelen met de arme kleuterbegeleider. Het burgerlijke dorpje verandert in één grote vijand wat er voor zorgt dat je soms op zou willen staan om de dorpelingen een klap voor hun kop te geven. Het emotionele aspect is dus leidend in Jagten, dit wordt versterkt door de Scandinavische manier van filmen zoals Lars von Trier het ook toepast: veel koele kleuren, helder contrast, en mooie shots van het Deense landschap. Misschien dat de hoofdpersoon je soms niet bevalt, maar met zo’n biografisch verhaal loop je altijd dit risico. Jagten is een mooi stukje Deense cinema die, hoewel vrij serieus, voor iedereen interessant kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>