Inferno

Inferno

Genres: / /
Plot: /
Sfeer: / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
6.5
Inferno

Als groot fan van de boeken van Dan Brown moesten wij deze film wel in de bioscoop gaan zien. De trailer beloofde een echte blockbuster, en dat werd het ook. Met Tom Hanks weer in de hoofdrol als historicus Robert Langdon duikt Inferno vanaf de eerste scène vol de actie in.

Langdon wordt wakker in een ziekenhuis in Florence en hij heeft geen idee hoe hij daar terecht is gekomen. Al snel blijkt dat een vrouw met een motor en pistool achter hem aan zit en hij vlucht samen met zijn dokter, Sienna Brooks (Felicity Jones) weg. Stukje bij beetje komen delen van zijn geheugen terug en ontdekt Langdon dat de hele wereld in gevaar is. Uitgerekend hij is degene die de ramp kan voorkomen, dankzij zijn kennis over middeleeuws schrijver Dante en diens ideeën over de hel.

Waar het boek nog enige literaire waarde heeft, ondanks dat het een eenvoudige thriller is, is de film nog verder gestript van enige diepgang. Wat over blijft is een vermakelijke film vol actie met een verhaal dat te doordacht en kort door de bocht is om geloofwaardig te zijn. Dat ligt meer aan de film dan aan het boek waar het op gebaseerd is, want het cruciale einde van het boek, waardoor het thema van Inferno een zwaardere lading krijgt, is in de film vervangen door een voorspelbaar en te gewenste afsluiting. Inferno was juist zo’n goed boek omdat het een lastig wereldwijd probleem aankaart – namelijk overbevolking – en de film draait nu teveel om de eenvoudige actie. Die actie blijft ook de hele film aanwezig, waardoor plottwists en tussentijdse climaxen hun kracht kwijtraken. Ook mis je hierdoor persoonlijke diepgang waardoor zowel Langdon als Brooks erg eendimensionaal worden. Toch is Inferno wel erg mooi om te zien; de verschillende scènes in Florence en Istanbul zien er uit zoals wij ze voorstelden bij het lezen van het boek, hoewel dat meer een compliment is voor schrijver Brown dan voor regisseur Ron Howard. Tenslotte nog een technisch mankement: Inferno is gefilmd met digitale camera’s en in rustige scènes zie je gewoon de pixels. Geen idee of het aan de bioscoop ligt of aan de opname, maar lelijk is het wel. Inferno is een leuke blockbuster, maar meer ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>