Blood Simple.

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
8
Blood Simple.

Al jaren ben ik fan van de Coen Brothers, twee broers die al verschillende sterke films op hun naam hebben staan zoals Fargo, O Brother, Where Art Thou? en The Big Lebowski. Joel en Ethan staan bekend om hun (zwarte) humoristische benadering van criminele onderwerpen, terwijl de films toch erg spannend zijn. Blood Simple is het debuut van het duo en die moet je natuurlijk wel gezien hebben.

De film valt meteen met de deur in huis: Abby (Frances McDormand) is getrouwd met de rijke bareigenaar Marty, maar dat is een ontzettende klootzak. Ze heeft daarom een affaire met een van de medewerkers, Ray (John Getz). Marty is echter niet dom en hij huurt een privédetective in om de tortelduifjes in de gaten te houden, en zelfs te doden. Helaas gaat niet alles volgens plan en de gevolgen had niemand kunnen voorzien.

Wat erg kenmerkend is aan films van de Coen Brothers, is dat personages vaak ongewild in een benarde situatie belanden door op het verkeerde moment op de verkeerde plek te zijn. Ook in hun debuut is dat duidelijk zichtbaar, wat met zich mee brengt dat je als kijker meer weet dan de personages op het scherm. Het is fijn dat er de tijd wordt genomen om de personages een breed achtergrondverhaal mee te geven, wat de broertjes met slimme dialogen voor elkaar weten te spelen. Hier en daar mag de film dan wat langzaam zijn, maar dat is het kenmerk van het genre: Blood Simple is namelijk een ‘neo-noir’, een jaren 80 hommage aan de film noir met mooie lichtval, theaterachtige dialogen en lange scènes zonder spraak. De Twin Peaks-achtige soundtrack zet het thrillersfeertje nog eens extra aan. Aan Blood Simple is gewoon weinig op te merken: het verhaal is verrassend en geloofwaardig, de acteerprestaties zijn top (vooral van de detective) en er zijn verschillende prachtige shots met bijzondere cameravoering. Een absolute aanrader voor liefhebbers van iets oudere films.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>