Belgica

Belgica

Genres:
Plot: / /
Sfeer: / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
Belgica

Partyflicks lijken het domein van Hollywood te zijn. Onze zuiderburen hebben toch een poging gedaan met Belgica, over het kroegleven in Vlaanderen. En dat met een opvallend aanwezige soundtrack door Soulwax, een persoonlijk favoriet artiestenduo die met verschillende aliassen al heeft laten zien dat ze in meerdere genres thuis zijn.

Jo en Frank zijn twee broers die een succesvolle kroeg runnen. Zo succesvol, dat ze de gok wagen en de tent uitbreiden tot een dansclub. Terwijl de ambitieuze Jo zijn ziel erin stopt heeft de oudere Frank het lastig bij zijn gezin thuis en is hij meer aan dan achter de tap te vinden; een goed recept voor de langzame ondergang van een groot succes.

De broers, gespeeld door Stef Aerts en Tom Vermeir, zijn waanzinnig goed op elkaar ingespeeld – en overtuigend gecast. Een echte feestfilm is Belgica niet; dit familiedrama gaat over broederliefde, verslaafd zijn aan succes en iets moois dat uit zijn voegen groeit. Dat het verhaal is gebaseerd op de vader van regisseur Felix van Groeningen, die in Gent een bekende bar had, kan het subtiele documentairegevoel wel verklaren. Belgica is ook prachtig gefilmd en de soundtrack van Soulwax, die van electro tot rock schommelt, rijgt het drama als een rode draad tot een eenheid. Belgica is verre van Hollywood: een stuk rauwer, en het zware Vlaamse accent (zorg ervoor dat je ondertiteling hebt!) zet het volkse bestaan van de kroeg extra aan. Niet erg geschikt als indrink-film dus, maar des te mooier met volle aandacht en het volume lekker hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>