Prisoners

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
8
Prisoners

Als tip kregen wij Prisoners aangeraden, een intrigerende dramathriller van een jaartje oud. Het hoge cijfer op IMDb en Hugh Jackman en Jake Gyllenhaal als hoofdpersonen was voor ons genoeg aanleiding om deze film niet lang te laten liggen. De Canadese regisseur Denis Villeneuve heeft geen bekende titels op zijn naam staan, maar blijkt een meester te zijn in het creëren van beklemmende, emotionele situaties.

De familie Dover en Birch vieren samen hun Thanksgiving, als twee jonge dochters uit het gezelschap ineens verdwijnen. De vaders (Jackman en Terrence Howard) doen er alles aan om de vermissing op te lossen, tot frustratie van detective Loki (Gyllenhaal) die de zaak op zich neemt. Al snel is er een verdachte (Paul Dano), maar is er onvoldoende bewijs. Desondanks nemen de vaders het heft in eigen handen, en zijn ze bereid zelf ook de wet te overtreden. De vraag is echter of ze wel de juiste verdachte te pakken hebben, en hoe ver wil je gaan om je familie te beschermen?

De emoties die de vaders, en voornamelijk Hugh Jackman, uitdragen, raken je ongetwijfeld diep. De vermissing van een kind en de onzekerheid van haar leven maakt de ouders gek en dat is overtuigend neergezet. Ook Gyllenhaal speelt zijn rol als gladde detective voortreffelijk, ook al is zijn motivatie niet altijd even duidelijk – bij een dergelijke zaak zou normaliter een heel team aan te pas komen, maar Loki moet het in zijn eentje doen. Ook in de ontknoping van het verhaal is de motivatie nog onduidelijk, wat toch een minpuntje is. Gelukkig is de film verder erg sterk: spanning wordt goed opgebouwd en het is moeilijk te voorspellen hoe het afloopt. De climaxen gaan gepaard met mooie shots en strakke montage. Indirect gaat Prisoners ook over ‘menselijkheid’: de kijker wordt enkele keren getrakteerd op een gruwelijke martelscène waar je je afvraagt of je nu mee moet leven of juist niet. Deze bloedstollende fictie is dus niet geschikt voor degenen met een zwakke maag, maar wel een goed voorbeeld van een emotionele thriller die nog wel even in je hoofd blijft zitten.

3 reacties op “Prisoners

 1. Zitten we naar de opname van Prisoners te kijken, stopt ie bij de laatste 10 minuten. Wil ik hem bij uitzending gemist nog kijken: alleen maar trailers.
  Zeker een mooie film, maar we misten de essentie van de meeste recensenten.
  Moeten we nou tot 10 december wachten en hopen dat hij hem volledig opneemt, of hebben jullie een andere suggestie.

  • Gisteravond heb ik de opname van deze film gezien -vorig jaar opgenomen- en idd flink balen vanwege de laatste en cruciale 10 minuten die niet meer uitgezonden werd.Ik blijf nu met de vraag zitten: ‘ Wie was de ontvoerder(s) ??
   Prachtige Film zonder ontknoping :-(
   Hopelijk wordt het nog eens inhet geheel uitgezonden.

   • Echt jammer dat de versie op TV niet compleet was. Als hij niet meer wordt uitgezonden, wordt het toch een dvdtje aanschaffen of huren denk ik :) of Netflix als je dat hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>