Repo! The Genetic Opera

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
Repo! The Genetic Opera

Toen ik nog in de videotheek werkte viel de cover van Repo! The Genetic Opera mij meteen op, vooral door de tekst die erop prijkt: “van de producers van Saw”. Dat is opvallend, omdat Repo! (niet te verwarren met Repo Men, de Amerikaanse film die zich in hetzelfde canon als het originele Repo! afspeelt) een opera is. Weliswaar een futuristische horror rock-opera, maar toch. Ik was heel benieuwd hoe die combinatie zou bevallen. Nu, jaren later, speciaal voor onze 200ste review, keken we Repo! nog een keer om deze onbekende film aan de database van filmoftheday.nl te kunnen toevoegen.

Repo! speelt zich af in de niet zo verre toekomst, waar een flinke epidemie is uitgebroken. Gelukkig is deze onder controle, omdat menselijke organen voor een prijs op afbetaling te koop zijn. Hierdoor kun je dus je leven wat langer rekken (of jezelf een complete inner-makeover geven) zonder dat je daarvoor het geld hoeft te hebben. Maar helaas, als je betaling helemaal uitblijft ben je je leven niet zeker: zogenaamde Repo Men komen dan het orgaan gewoon terug claimen, zonder er rekening mee te houden dat hun slachtoffer ter plekke sterft. Binnen deze futuristische wereld ligt de focus op Shilo (Alexa PenaVega) een ziek meisje dat haar moeder op jonge leeftijd verloor en heel graag de wereld zou ontdekken, maar daarin wordt dwarsgezeten door haar beschermde vader Nathan (Anthony Head).

De vergelijking met Rocky Horror Picture Show wordt snel getrokken wanneer men Repo! bespreekt en dat is niet gek: beiden films staan namelijk bol van de rockopera nummers en kinky speelpakjes. Toch is het belangrijk Repo! ook los van deze grote inspiratiebron te beschouwen; de wereld die beschreven wordt in Repo! is namelijk behoorlijk futuristisch en uniek, en weet daarmee een eigen tintje mee te geven aan Repo! Omdat de film een musical is moet de muziek je natuurlijk wel liggen (zeker omdat echt bijna alles gezongen wordt) maar overall is de soundtrack gaaf en afwisselend. Het feit dat de theater boys zowel verantwoordelijk waren voor het schrijven van het originele theaterstuk en deze screenplay, geeft nog een extra laag authenticiteit. Het is duidelijk iemands favoriete project geweest, en de liefde voor camp straalt van Repo! af, wat ook blijkt uit de soms opvallende rolverdeling (Paris Hilton heeft bijvoorbeeld ook een rolletje). Heb je nu echt een hekel aan (rock)musicals, dan mag je Repo! overslaan, maar iedereen die ook een gothic-fase heeft gehad, Rocky Horror leuk vond of graag ongegeneerd meezingt met de soundtrack van een film mag Repo! The Genetic Opera niet missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>