Us

Us

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
8.5
Us

Wij zijn vast niet de enigen die de originele twist op een klassieke horror van Get Out konden waarderen. Schrijver/regisseur Jordan Peele, die opvallend genoeg bekend werd door zijn comedy, is nu terug met een nieuwe horror: Us. Dat schept natuurlijk verwachtingen, die Peele nog waar weet te maken ook.

Adelaide en Gabe Wilson zijn op vakantie in een huisje aan een meer met hun tienerzoon en puberdochter. Alles gaat zoals je zou verwachten: vader heeft er veel te veel zin in, moeder zoekt de rust op, zoonlief rent energiek door het huis en dochterlief zit vastgeplakt aan haar telefoon. Tot er ‘s avonds ineens een familie voor de deur staat: twee ouders met twee kinderen. Ze lijken qua uiterlijk verdacht veel op de Wilsons, maar zijn een stuk agressiever.

Doppelgangers dus. Us is niet de eerste film die dat thema verbindt aan horror, maar Peele heeft wederom een origineel stukje griezelcinema neergezet. Gezien de vele verwijzingen zijn zombiefilms en sciencefiction duidelijk inspiratie geweest voor Us, en een dosis humor op de juiste maar soms onverwachte momenten zorgde voor nerveus gelach in de bioscoopzaal. Tot het ineens niet meer zo grappig is, de spanning opbouwt en je op het puntje van je stoel zit terwijl het plot alsmaar complexer wordt. En dat is eigenlijk het enige punt waar Us punten verliest: de dubbelzinnige uitleg maakt alles wat je dacht te weten weer onzeker, waardoor je verward de bioscoopzaal verlaat. Ach, het geeft in ieder geval stof tot nadenken. Net als in Get Out zijn er thema’s te vinden in de sfeer van onderdrukking en religie, maar de exacte betekenis mag je zelf invullen. Verder is Us een feest om naar te kijken met de fantastische acteerprestaties van Lupita Nyong’o (Black Panter) in haar dubbelrol; knap hoe iemand angstig én beangstigend kan spelen. Hetzelfde geldt voor Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale) in haar bijrol als vriendin van de Wilsons. Ten slotte weet Jordan Peele ook (weer!) nog een unieke twist aan de filmmuziek te geven: deze horror kijk je met 90s hiphop en a capella koorzang. Voor iedere liefhebber van psychologische horror is Us dus een must-see.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>