The Faculty

Genres: /
Plot: /
Sfeer: /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7
The Faculty

Ik ben een groot fan van Robert Rodriguez, de regisseur van onder andere Machete Kills, Planet Terror, Sin City, maar ook Spy Kids. In de waan dat ik al zijn werk al had gezien kwam ik ineens het voor mij onbekende The Faculty tegen, dus daar kon ik niet lang mee wachten! Degenen die bekend zijn met Rodriguez’ werk kennen zijn stijltje, en dat is zelfs in deze oude high school flick terug te zien.

Op deze high school komen alle stereotypes voorbij: de nerd (een hele jonge Elijah Wood), het gothic-meisje, de basketballer, de drugsverkopende chemie-genie, etc. Er zijn verschillende bekenden acteurs te herkennen, waaronder Salma Hayek en Famke Janssen als docenten, en Christopher McDonald als vaderfiguur. In The Faculty verdenkt Wood sommige docenten ervan buitenaards te zijn, en start een onderzoek met medeleerlingen. Al snel wordt duidelijk dat hij gelijk heeft, en de groep trekt ten strijde op basis van kennis over sci-fi films en basis scheikunde. Een ogenschijnlijke cliché tienerfilm verandert zo gaandeweg in een spannende sci-fi horror.

Dat is direct het sterke punt aan de film: Rodriguez weet van een uitgemolken genre iets nieuws te maken, wat tevens voor verschillende leeftijdsgroepen interessant kan zijn – hoewel de horrorelementen wat eng kunnen zijn voor de kleintjes. De uitgebreide sterrencast doet ook een aardige duit in het zakje, zeker omdat de celebs hierin 16 jaar jonger zijn. Door het slim mixen van genres is de spanning soms om te snijden, maar ‘Rodriguez’ betekent ook camp: overdreven achtervolgingen, slijmerige special effects en stereotypes doorgetrokken tot bijna alle karakter eruit is. Dat maakt van The Faculty geen bekroond paradepaardje, maar zorgt wel voor een erg vermakelijke film die met veel fantasie laat zien hoe iedere puber wel eens over zijn of haar (vroegere) docenten heeft gedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>