The Bay

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
5.5
The Bay

De mockumentary, een fictief verhaal verteld als documentaire van een waargebeurd verhaal – kennen we voornamelijk van het horror en science-fiction genre. Eerder zagen we bijvoorbeeld Paranormal Activity, The Blair Witch Project en Cloverfield, maar The Bay is in zijn opzet net even anders. Hoewel dit een horror wordt genoemd is The Bay namelijk een ecologische mockumentary, met als voornaamste schrikbeeld de manier waarop de huidige maatschappij omgaat met het milieu.

De documentaire begint met een jonge journaliste (Kether Donohue) die als enige rapportage heeft gedaan van de 4 juli festiviteiten in het baaistadje Chesapeake Bay. Er wordt gesuggereerd dat er iets vreselijks in de doofpot is gestopt en daar begint het ook zeker op te lijken wanneer mensen bezwijken aan een onbekende huidaandoening. Achronologisch volg je zo hoe de onvermijdbare ramp zich langzaam ontvouwt.

Dat The Bay naast de footage van de pers wordt opgevuld met privé beelden en een eerdere onderzoeksrapportage die een schimmig beeld schetst van de stand van de baai is op zich interessant. Dit is dan ook het sterke punt van The Bay: door realistische beelden te gebruiken (in plaats van willekeurige opnames van een gek met een camera) wordt het scenario ineens plausibel. Dit maakt de film in het begin nog wel spannend, het had vast ook bij ons in de buurt hebben kunnen gebeuren! Helaas wordt naarmate The Bay langer verduurt dit tegengewerkt door het slappe acteerwerk en de herhalende, prekende toon van de mockumentary. Als je dan ook nog eens bedenkt dat de regisseur (Barry Levinson) veel betere films als Rain Man en Wag the Dog heeft gemaakt wordt The Bay een beetje ‘n gemiste kans. Als je je vrienden graag kwelt met hun ecologische voetafdruk kun je The Bay prima opzetten, maar voor echt spannende horror kun je beter verder kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>