Stay Tuned

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
5.5
Stay Tuned

De meeste komedies uit de jaren ’90 kan ik erg waarderen, zoals Army of Darkness of Half Baked. De plotbeschrijving van Stay Tuned leek mij een typisch nineties scenario, dus er zou weinig mis kunnen gaan. Ja, het bleek inderdaad typisch voor het decennium, maar het is het allemaal nét niet.

Waarom is deze film dan zo typisch? Neem bijvoorbeeld de angst voor nieuwe technologie, zoals de televisie. Roy Knable is vader van een klassiek Amerikaans gezin en is totally hooked aan televisie. Er duikt ineens een mysterieus figuur op (lees: duivel) dat een state of the arttelevisieset ‘gratis’ aanbiedt. Roy en zijn vrouw worden vervolgens in de tv gezogen waarbij ze telkens in herkenbare, destijds hippe programma’s terecht komen zoals quizshows en videoclips. Hoe meer programma’s ze overleven, hoe meer kans om hun ziel te behouden.

Het overdreven cartooneske stijltje is leuk om te zien, maar regisseur Peter Hyams heeft duidelijk moeite gehad met het komedie-genre want het is allemaal net iets te geforceerd. De diepgang in de karakters is ver te zoeken en de spanningsboog is nauwelijks een boog te noemen. Het acteerwerk stelt weinig voor, ook in die tijd, hoewel Jeffrey Jones (uit Ferris Bueller’s Day Off) zijn rol als duivel wel aardig speelt. Eugene Levy (vooral bekend als de vader uit American Pie) maakt als zijn hulpje ook veel goed. Stay Tuned is een soort voorloper van Scary Movie, maar dan gericht op televisieprogramma’s en 8 jaar eerder. De cover mag er dan kleurrijk uitzien, voor de kleintjes kan deze film nog best creepy zijn. Verder is hij prima voor op de achtergrond, of als je even écht niet wilt nadenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>