office_space_peter1

Office Space

Genres:
Plot: / /
Sfeer: / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
Office Space

Het komt niet vaak voor dat wij een film meer dan één keer kijken maar voor Office Space maken we een uitzondering. Bij de meesten zal deze komedie uit de jaren 90 bekend zijn van de “that would be great”-meme, maar wist je dat Mike Judge (de man achter Beavis and Butthead en Idiocracy) het brein achter deze onsterfelijke film is? Toen Office Space in de bioscoop kwam was het geen succes, maar eenmaal op videoband explodeerde de verkoop gigantisch. Dat heeft er onverwacht voor gezorgd dat Office Space een klein klassiertje is geworden.

Peter (Ron Livingstone) heeft een saaie kantoorbaan waar hij duizenden regels code moet nalopen als voorbereiding van de millennium-bug. Als ook zijn relatie stukloopt slaat bij hem een knop om en besluit hij om gewoon niet meer naar zijn werk te gaan. Sterker nog, hij geeft nergens meer iets om en heeft plotseling het zelfvertrouwen van een stoner die zojuist een miljoen heeft gewonnen. Samen met zijn twee favoriete collega’s besluit hij zijn werkgever te naaien door te rommelen met de banktransacties van het bedrijf.

In tegenstelling tot veel hedendaagse komedies gebeurt er in Office Space heel weinig. De meest actievolle scène is waar ze een printer slopen, die onder andere door Family Guy gepersifleerd is. De film bestaat dus vooral uit dialogen en gesprekken, en de humor komt voor uit de typetjes. Peter is nog wel de normaalste van het stel (op zijn vriendin Jennifer Aniston na misschien), want zijn arrogante baas (Gary Cole) is niet voor niets een meme geworden en zijn autistische collega Milton met jampotglazen draagt eigenlijk de hele show, terwijl hij weinig te maken heeft met de hoofdrolspelers. John C. McGinley, beter bekend als Dr. Cox uit Scrubs, heeft ook nog een leuk bijrolletje. Office Space is een satire van de werkplek uit de jaren 90, compleet met vastlopende Mac computers, cubicles en bureaucratie. Anno 2016 is het misschien een beetje traag, maar nog steeds zo gortdroog dat je wel moet lachen. Al is het maar om de enorm foute kleding uit de jaren 90.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>