Hurrican Bianca

Hurricane Bianca

Genres:
Plot: /
Sfeer: / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
6
Hurricane Bianca

Iedereen heeft zo z’n guilty pleasures en een van ons twee (je mag zelf raden wie) kijkt met veel plezier naar RuPaul’s Drag Race, de talentenshow voor drag queens. Een van de deelnemers, Roy Haylock, was zo’n succes dat hij (of zij) een eigen film kreeg die uiteraard over drag en travestie gaat. Beschikbaar op Netflix, dus het duurde niet lang voordat de glitter en glamour onze woonkamer instraalde.

De New Yorkse Richard is een scheikundeleraar op een Texaanse school met ontzettend lastige kinderen. Hoewel hij de klas aardig onder controle houdt, wordt hij ontslagen omdat hij homoseksueel is. Hij gaat niet bij de pakken neerzitten en besluit om het nogmaals te proberen op die school, maar dan als vrouw: Bianca Del Rio. De opgedirkte maar strenge tante met een sarcastische gevoel voor humor weet de klas vrij snel in toom te houden, maar de schoolleiding weet niet goed wat ze met Bianca aan moet. Voornamelijk de jaloerse onderdirecteur (comedienne Rachel Dratch) probeert haar zwart te maken.

Het verhaal gaat natuurlijk nergens over maar gelukkig weten de makers dat zelf ook wel; de personages zijn cliché maar hebben ook geen eigen identiteit nodig om de boodschap van het verhaal over te brengen. Een dergelijk plot is al eerder door bijvoorbeeld Eddie Murphy uitgevoerd maar daarin werd altijd een man in vrouwenkleren gestoken om een grappige situatie te creëren. In Hurricane Bianca is queer een thema waar aandacht voor wordt gevraagd en ontstaat de humor uit de personages zelf, met name door Roy Haylock. De film laat op een humoristische wijze zien dat acceptatie van ‘anders zijn’ nog niet bij iedereen mogelijk is, maar wel zou moeten zijn. Hoe goed de film slaagt in deze boodschap, hoe slecht zit het technisch in elkaar. Nietszeggende losstaande scènes vullen de scènes waar zich daadwerkelijk een stuk verhaal afspeelt en de overgangen zijn hard en lelijk. Ook de belichting is amateuristisch, maar dat is niet zo gek als je bedenkt dat Hurricane Bianca een budget van maar 166 duizend dollar had en daarmee de eerste crowdfunded film over drag is. Ondanks de lage kwaliteit hebben we ons toch goed vermaakt, vooral omdat de vrolijke, zorgeloze sfeer die de wereld van drag queens kent hier sterk voelbaar is. Overigens is de film extra leuk als je RuPaul’s Drag Race volgt, want je kunt verschillende ex-deelnemers in de bijrollen spotten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>