Maniac

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7
Maniac

Iedereen kent Elijah Wood natuurlijk van Lord of the Rings, maar wist je dat hij ook in een heuse horror heeft gespeeld? Maniac is een remake van de gelijknamige film uit 1980 en is een Frans-Amerikaanse productie. Regisseur Franck Khalfoun is niet zo bekend, maar schrijver Alexandre Aja kennen we wel uit het horrorwereldje (The Hills Have Eyes). Ook zagen we laatst de qua sfeer vergelijkbare horror Horns van zijn regiehand.

De jongeman Frank heeft een winkel vol mannequins van zijn moeder geërfd, wanneer hij door de verleidelijke fotografe Anna (Nora Arnezeder) wordt bezocht. Zij blijkt, net als Frank, gefascineerd te zijn door de etalagepoppen. Wat ze echter niet weet, is dat Frank er ’s nachts een moordlustige hobby op na houdt en kampt met serieuze psychologische problemen. Als je een vrouw bent en er knap uit ziet, ben je niet meer veilig voor hem. Maar Anna is voor hem speciaal, of toch niet?

Het meest bijzondere aan deze film is dat vrijwel alle scènes point of view zijn geschoten: je kruipt bijna letterlijk in de huid van de hoofdpersoon. Het gebeurt niet vaak dat de kant van de moordenaar zo duidelijk in beeld wordt gebracht. Samen met een onheilspellende soundtrack, grauwe kleuren en intrigerend camerawerk krijgt Maniac zo een langzaam en naargeestig sfeertje. De psychologische problemen waar Frank mee kampt zijn helaas vrij clichématig in beeld gebracht, maar aangezien de nadruk duidelijk op het horrorelement ligt is dat niet zo erg. De van oorsprong Franse Arnezeder speelt haar rol als kunstenaar overtuigend, en ondanks de mooie blauwe ogen van Wood – die je af en toe in een weerspiegeling ziet – weet hij ook een behoorlijk creepy killer neer te zetten. Dat deze film niet voor degenen met een zwakke maag is bestemd mag duidelijk zijn. Voor iedereen die wel houdt van wat gore en artsy beelden is dit een echte aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>