HER

Her

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
Her

Regisseur Spike Jonze is al een tijdje bekend, maar lijkt nu echt door te breken. Naast de apartere films Being John Malkovich en Adaptation is hij nauw verbonden met het Jackass-team en heeft hij tientallen shorts op zijn naam staan. Her heeft hij geschreven én geregisseerd, en toont aan dat hij van alle markten thuis is.

Joaquin Phoenix speelt in de nabije toekomst Theodore, een eenzame schrijver die moeite heeft met de liefde. Dan ontdekt hij een nieuw technisch snufje: een operation system dat zo intelligent is dat het nauwelijks te onderscheiden is van een echt persoon. Hij raakt verliefd op dit stukje software (of eigenlijk meer op de stem (de hese Scarlett Johansson), want hoe ze eruit ziet wordt tot de verbeelding overgelaten) en lijkt sinds lange tijd weer gelukkig. Het is natuurlijk te verwachten dat een relatie met een stukje software niet over rozen gaat.

In vrijwel elk shot is Joaquin Phoenix te zien, die zijn rol echt goed neer zet. Zijn onkunde met mensen, zijn innerlijke worsteling met gevoelens en zijn dilemma’s komen sterk naar voren. Over Scarlett Johansson’s acteerprestaties kun je weinig zeggen: ze is immers slechts een stem. Het rustige tempo en de persoonlijke benadering zorgen voor een kalme sfeer, maar des te intenser wordt het op momenten van crisis. Het verhaal wordt misschien wat plots afgekapt, maar de meningen zijn daar over verdeeld. Wij vonden het niet de ruime 8 waard die Her op IMDb krijgt, maar dankzij de acteerprestaties van Phoenix en de sterke samensmelting tussen regie en script scoort deze film best aardig. Daarnaast is het onderwerp natuurlijk typerend voor deze tijd: hoe zou zulke slimme software ons leven beïnvloeden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>