10 Cloverfield Lane

10 Cloverfield Lane

Genres: / /
Plot: /
Sfeer: /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
10 Cloverfield Lane

In 2008 was er veel te doen rondom de eerste grote sciencefiction die volledig hand held geschoten was: Cloverfield. Acht jaar later is er 10 Cloverfield Lane die qua titel in ieder geval leunt dat eerdere succes. Ondanks andere schrijvers, regisseur en cast zou 10 Cloverfield Lane zich in hetzelfde universum als Cloverfield bevinden, maar wat de link precies is werd in de marketingcampagne niet duidelijk. En dat is maar goed ook; hoe minder voorkennis je hebt, hoe meer plezier je eruit gaat halen om uit te vogelen hoe beide films zich tot elkaar verhouden.

Desondanks toch een klein beetje context voordat je besluit te gaan kijken. Michelle (Mary Elizabeth Winstead) is een jonge vrouw die na een onrustige avond een auto-ongeluk krijgt. Als ze wakker wordt bevindt ze zich in een soort bunker, vastgeketend door een brede kerel (John Goodman). Hij zegt dat hij heeft gered na het ongeluk, maar dat het onmogelijk is om de bunker te verlaten. Buiten zou namelijk iets aan de hand zijn waardoor je het niet lang overleeft, maar hij blijft er erg vaag over. Michelle heeft maar één doel: wegkomen uit de bunker.

Bijna de hele film speelt zich af in die bunker en de bijbehorende claustrofobie komt opvallend goed over. Als je zo weinig variatie in omgeving hebt moeten je personages dat compenseren, en dat zit gelukkig helemaal snor. John Goodman is een sterke komiek, maar als antisociale humeurige slechterik is hij misschien nog wel beter. Ook Winstead speelt haar rol goed; haar intelligente personage maakt een flinke groei door en daarmee zijn het eens de brains die het vrouwelijk hoofdpersonage sexy maken en niet per se de body. Wat 10 Cloverfield Lane voornamelijk goed maakt zijn de genrewisselingen. Wat begint als een mysterie wordt langzaam een psychologische thriller, hier en daar een vleugje horror en slaat aan het eind weer helemaal om naar een niet nader te noemen genre (kleine hint: J.J. Abrams produceerde deze film). Er zit zelfs een beetje komedie in, dankzij de droge (maar niet bijster indrukwekkende) rol van John Gallagher Jr. als verstekeling. 10 Cloverfield Lane is een heel andere film dan Cloverfield, maar pakt verrassend goed uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>