5c7b24fe5917[1]

Adaptation.

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
8.5
Adaptation.

Laat je niet afschrikken door Nicolas Cage; het moet meteen gezegd worden dat Adaptation echt een goede film is. Als je Being John Malkovich of Eternal Sunshine of the Spotless Mind leuk vond zal je deze film, ook geschreven door Charlie Kaufman, waarschijnlijk waarderen.

Adaptation gaat over Kaufman zelf, gespeeld door Nicolas Cage, die het scenario van een boekverfilming schrijft. Grumpy Kaufman woont samen met zijn veel optimistischere tweelingbroer (Nicolas Cage, ja hij speelt zelfs twee rollen!) die het succes van zijn broer benijdt. Kaufman wringt zich in allerlei bochten om van het saaie boek over orchideeën een goede film te maken, en besluit een compleet andere weg in te slaan. Als kijker merk je langzaam hoe de film zelf een belangrijke rol speelt in het verbeeldde verhaal.

Behalve dat dit één (eigenlijk twee) van de beste rollen van Cage is zit het succes hem vooral in het meta-niveau. Op geniale wijze worden verhaallijnen samengesmolten en wordt het idee van verfilming (‘Adaptation’, get it?) en het leven van de echte Charlie Kaufman zelf ironisch aan de kaak gesteld. Deze zelfreflectie wordt nog eens benadrukt doordat bijna alles in de film ook echt gebeurd is. Meryl Streep als schrijfster van het boek zet net zoals altijd een overtuigende rol neer, maar ook de bijrollen zijn goed op niveau. Helaas kan er weinig over gezegd worden zonder te spoilen, en eigenlijk is het in 300 woorden ook niet uit te leggen. Deze film moet je gewoon zien. Er wordt wel van je verwacht dat je je hoofd er goed bij houdt, dus minder geschikt voor een filmavondje of met kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>