Black Mirror: Bandersnatch

Black Mirror: Bandersnatch

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
8
Black Mirror: Bandersnatch

Al vanaf aflevering 1 van Black Mirror zijn wij fan. Voor wie het niet kent: in deze van oorsprong Britse serie wordt in elke losstaande aflevering een verhaalt verteld, meestal in de nabije toekomst, waarin technologische ontwikkelingen en de mogelijke dystopische gevolgen ervan een centrale rol spelen. Met deze film gooien ze het over een totaal andere boeg. Bandersnatch is uitgebracht op Netflix en het mooie van dat platform is dat er interactie mogelijk is. Zodoende is Bandersnatch eigenlijk geen film, maar een choose your own adventure game waarbij je tientallen verschillende versies van het verhaal kan meemaken door keuzes te maken wat de hoofdpersoon moet doen.

Geheel in de traditie van Black Mirror is het verhaal in de film/game erg meta: het gaat over spelontwikkelaar Stefan die zijn eigen choose your own adventure computerspel ontwikkelt in de jaren 80. Als kijker kan je op verschillende momenten beslissingen voor hem maken, bijvoorbeeld of hij thuis werkt of op kantoor, of dat je bepaalde personages vertrouwt of niet. Zonder al teveel te spoileren moeten we wel zeggen dat het metaverhaal er soms wel erg dik bovenop ligt; het was creatiever geweest om juist te gaan voor een op zichzelf staand verhaal. Maar Bandersnatch kijk (of beter gezegd: speel) je eigenlijk niet voor het verhaal. Het is leuk om Bandersnatch meerdere keren te starten en spelenderwijs nieuwe paden te ontdekken. Daardoor kan je makkelijk een paar uur zoet zijn. Er is dan ook ruim 5 uur aan filmmateriaal beschikbaar.

Verder ademt de interactieve film heel erg het Black Mirror-sfeertje met een duister ondertoontje, mooi camerawerk en goede acteurs. Vooral Colin (Will Poulter uit We’re the Millers) heeft een glansrol als spelontwikkelaar die in alles net een beetje raar is. Het interactieve element vraagt van je om je aandacht erbij te houden, maar is heel goed uitgewerkt doordat de beelden tijdens je keuzetijd blijven doorlopen. Je kijkt de film dus wel als één doorlopend geheel zonder haperingen. Maar over de verhaallijn kunnen we eigenlijk weinig zeggen, want afhankelijk van je keuzes kan het zelfs zowel goed als slecht aflopen (maar Black Mirror kennende lopen de meeste eindes slecht af). Ook als je normaliter niet houdt van technofobische thrillers is Bandersnatch een aanrader om eens te proberen, want dit zou wel eens een mediavorm kunnen zijn je de komende jaren vaker gaat zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>