The Signal

The Signal

Genres: /
Plot: /
Sfeer: /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7
The Signal

Een van mijn favoriete genres is toch wel sciencefiction, zeker als het niet gaat om het standaard ruimte-avontuur maar juist als het de gewone wereld voorstelt die nét ietsje anders is. Dat zorgt altijd een verrassing, en zo viel The Signal ook direct in de smaak – al draagt de sterke cinematografie daar ook aan bij.

Twee jongens kunnen aardig overweg met het internet en hacken dan wel eens een buurman of overheidsinstantie. Al een tijdje loopt een andere hacker hen te treiteren via de digitale snelweg en het tweetal besluit naar hem op zoek te gaan voor een confrontatie. Vergezeld door de vriendin van een van de jongens vinden ze de locatie van waar de hacker zich zou moeten bevinden, maar dan wordt alles zwart. Een onbepaalde tijd later wordt een van de jongens, Nic (Brenton Thwaites, eerder gezien in Son of a Gun), wakker in een soort ziekenhuis waar iedereen een pak tegen radio-actieve straling draagt. Hij moet allerlei tests ondergaan maar hij vertrouwt het zaakje niet. Hoe komt hij hier weer weg? En waar zijn zijn vrienden?

Tot zo ver weinig origineel, maar daar komt zeker verandering in. Omdat je als kijker net zo weinig weet als Nic leef je sterk met hem mee. Hij is een fijn personage om naar te kijken, met een logische beredeneringswijze en sterke wil, maar de emotionele band met de andere hoofdpersonen is niet erg hecht. Waar The Signal slecht scoort op dramatisch vlak, is er erg veel aandacht besteed aan de cinematografie. Dat is niet gek als je bedenkt dat de regisseur, William Eubank, eigenlijk cinematograaf is. Hij heeft voor The Signal zijn trukendoos opengetrokken wat resulteert in prachtige, overgestileerde beelden, dat een sfeer oplevert die lijkt op een combinatie tussen Stanley Kubrick en David Lynch. Het is jammer dat hij soms doorslaat in het gebruik van dergelijke beelden, want na een tijdje ken je het trucje wel en het doet af aan het plot. Daarbij moet ik wel zeggen dat de ontknoping erg sterk is, waarbij een hoop vragen in één klap beantwoord worden. Al met al is The Signal een mix tussen Blade Runner, The Thirteenth Floor, The Truman Show, The Matrix (de acteur die Morpheus speelt heeft hier ook een grote rol), Dark City, The Island, The Cube en alienfilms. Een prima sciencefiction voor tussendoor dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>