D3S_2026.DNG

The Man from U.N.C.L.E.

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7
The Man from U.N.C.L.E.

Waar we nu Netflix aanzetten om eens lekker wat series te kijken tijdens het nationale uitbrak-weekend, keken mensen op 2 januari 1965 ongetwijfeld naar NBC. Daar werd namelijk The Man from U.N.C.L.E. uitgezonden, een flitsende spionnenserie over een KGB-agent en CIA-agent die gedwongen moeten samenwerken tijdens de koude oorlog. Een reden waarom de serie zo’n succes is geworden is waarschijnlijk de bijdrage aan het verhaal van Ian Fleming geweest, de auteur die ook de James Bond boeken schreef. Zo’n cultserie moest natuurlijk wel verfilmd worden en de eer was aan Guy Ritchie, die je vast kent van snelle Britse crimis zoals Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch.

The Man from U.N.C.L.E. introduceert dezelfde personages als de originele serie had: Amerikaan Napoleon Solo (Henry Cavill) en Rus Illya Kuryakin (Armie Hammer) moeten samenwerken vlak nadat ze elkaar eerst hebben proberen om te brengen. Een – naar mijn weten – nieuw personage is de mooie Gaby (Alicia Vikander, uit Ex Machina). Zij werkte tot voor kort in Oost-Berlijn maar wordt om haar rijke oom aan het praten te krijgen naar Rome gebracht. Die oom is namelijk de enige die schijnt te weten waar haar vader uithangt, en dat is mooi, want deze uitvinder is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van misschien wel het dodelijkste wapen ooit. 

Allereerst is The Man from U.N.C.L.E. een visueel spektakel. De film, die naar de jaren 60 is gestileerd spat werkelijk van het scherm met zijn felle kleuren. Het taalgebruik, de kostuums, de make-up, het plaatje klopt helemaal. Tevens maakt Ritchie (zeker in het eerste uur van de film) gebruik van shots die doen denken aan een stripverhaal hetgeen nog meer bijdraagt aan de flashy stijl van The Man from U.N.C.L.E. Helaas is het verhaal vrij dunnetjes en is het visueel vermaak naarmate de film vordert niet meer voldoende om je als kijker heel geboeid te houden. Wanneer vervolgens de spionageclichés zich opstapelen wordt duidelijk dat The Man from U.N.C.L.E. zich niet gaat verheffen tot zo’n fantastische, onvergetelijke Ritchie-film. Dat is jammer, maar gelukkig is The Man from U.N.C.L.E. verre van slecht: menigeen (zeker fans van de originele serie of James Bond) zullen genieten van deze kleurrijke verfilming.

Eén reactie op “The Man from U.N.C.L.E.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>