maxresdefault[1]

St. Vincent

Genres: /
Plot: / /
Sfeer: / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
St. Vincent

Bill Murray zei ooit in een interview dat hij helemaal niet zo van acteren houdt, en dat hij het alleen doet als hij geld nodig heeft. Blijkbaar was zijn oude sok weer leeg, want afgelopen jaar is Murray regelmatig verschenen in grote of kleinere rollen. De man die ooit een leuke komiek was in onder andere Ghostbusters en Groundhog Day nadert nu zijn pensioen en begint de carrière van Jack Nicholson na te lopen: hij wordt steeds vaker gecast als oude chagrijn. En dat doet hij goed.

Zo ook in St. Vincent, waar Murray een armzalige man in een woonwijk is die zijn leven vergooit: na een succesvolle carrière heeft hij al zijn geld vergokt en is het enige vrouwelijk gezelschap de ‘lady of the night’ (Naomi Watts), zoals hij het zelf noemt. Dan komt de alleenstaande moeder Maggie (Melissa McCarthy) met haar zoontje Daka (Jaeden Lieberher) naast hem wonen. Ze raken aan de praat en voor Vincent het weet is heeft hij een baantje als nanny bij de 11-jarige jongen. Vincent ziet zich als mentor van de jongen en leert hem zijn belangrijke levenslessen op geheel eigen wijze.

De rol van Vincent staat Murray op het lijf geschreven: alleen hij kan zo’n stalen gezicht houden wanneer hem iets overkomt waar hij niets mee te maken wilt hebben. De rol van prostitué van Watts is ook erg leuk gedaan, inclusief zwaar Oost-Europees accent. Ten slotte is het ook fijn McCarthy eens niet in een schreeuwerige slapstick-rol te zien maar gewoon een bezorgde, hardwerkende moeder te spelen. Dat kan ze dus ook. De relatie tussen Vincent en Daka heeft zowel diepte- als hoogtepunten, wat van St. Vincent een echte zwarte komedie maakt. Langzaamaan groeit de band tussen de twee mannen en kom je steeds meer te weten over het verleden van Vincent. Daka is soms net wat te slim voor zijn leeftijd, maar dat zou je ook kunnen lezen als de wijze waarop Vincent Daka’s uitspraken interpreteert. Cinemagrafie is verder niet bijzonder: het verhaal ontstaat echt uit de personages en hun onderlinge relaties. St. Vincent is een van de betere komedies van afgelopen jaar waarin Murray laat zien dat hij het acteren toch nog lang niet zat is. Blijf vooral na de aftiteling even hangen voor de vermakelijke eindscène.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>