Rushmore

Rushmore

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
8
Rushmore

Als je eenmaal (bijna) alle filmklassiekers hebt gezien, moet je andere manieren vinden om nieuwe films te ontdekken. Zo besloten wij om het resterende repertoire van Wes Anderson af te gaan werken, nadat we fan van The Fantastic Mr Fox en The Grand Budapest Hotel zijn geworden. Rushmore is zijn tweede film, en de ervaring leert dat de stempel van de regisseur er in eerdere films nog dikker op zit dan in latere films.

Net als in veel Anderson films is de hoofdpersoon een intelligente jongeman met narcistische trekjes. De 15-jarige Max (een erg jonge Jason Schwartzman) is de eeuwige student op een prestigieuze privéschool en tot irritatie van veel leraren houdt hij zich alleen maar bezig met extra-curriculaire activiteiten. Zo is hij stichter van een imkerij, een schermvereniging en een toneelclub. Zijn leven verandert als de beeldschone mevrouw Cross (Olivia Williams) les komt geven en hij wordt op slag verliefd op haar. Tegelijkertijd ontmoet hij de vijftiger Henry (Bill Murray), een rijke vader van een van zijn klasgenootjes, waar hij het erg goed mee kan vinden.

Ook in deze Anderson-film speelt ouder worden een grote rol, maar in Rushmore gaat Anderson nog een stapje verder: relaties tussen verschillende leeftijdsgroepen – zowel romantisch als vriendschappelijk. Dat geeft Rushmore een hoog feelgood-gehalte, wat met de nodige sarcastische en intellectuele humor van Max resulteert in een tijdloze komedie. Nergens voelt de film aan als een product uit de jaren 90; het Anderson-stijltje (pastelkleuren, bijzondere kostuums, letterlijke muziekteksten en gedetaileerd tijdloos decor) poetst alle kenmerken van het decennium weg. Desondanks is de rol van de vrouw opvallend onderdanig: twee mannen – de een jonger en de ander ouder – vechten om een alleenstaande vrouw te schaken, terwijl zij eigenlijk weinig interesse toont. Gelukkig zet Williams een sterke rol als lerares neer, die de twee mannen goed op hun plaats zet. Rushmore is eigenlijk een lieflijke, licht intellectuele romantische komedie waar iedere filmliefhebben wel van kan genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>