It 2017

It

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7
It

Toen ik nog een vervelende puber was heb ik ooit de helft van It (1990) gezien, aan de andere helft kwam ik simpelweg niet toe omdat drie uur en een kwartier te lang was voor mijn korte aandachtsspanne. It is natuurlijk een klassieker en als liefhebber van Stephen King moest ik deze remake dan ook gezien hebben. Dat de charmante Bill Skarsgård de horrorclown speelt kan er ook mee te maken hebben.

Wat direct opvalt aan It is dat het een horrorfilm is met vrijwel alleen kinderen. De film begint met het klassieke beeld van een jongetje dat zijn papieren bootje verliest in een put aan de rand van de weg, waar de grijnzende kop van ‘Pennywise the dancing clown’ je direct de stuipen op het lijf jaagt. Het jongetje wordt meegesleurd en in de maanden erna is het dorp in rouw. Zijn broer gaat echter niet bij de pakken neerzitten en doet er alles aan om te achterhalen wat er met zijn vermiste broertje is gebeurd. Wanneer meerdere kinderen in het dorp geestverschijningen zien, al dan niet in de vorm van Pennywise, ontstaat er een patroon en gaan de kinderen zelf op onderzoek uit.

Qua plot heeft It een hoog The Gooniesgehalte. Ook heeft de sfeer wat weg van Stranger Things, al kan dat ook komen doordat een van de kinderen Finn Wolfhard is, de hoofdpersoon uit Stranger Things. Het gekke is dat It echt wel enge horrormomenten heeft, vooral omdat je niet aan ziet komen wanneer Pennywise ineens weer opduikt, maar in mijn herinnering blijft de film hangen als een ‘gewoon’ spannende avonturenfilm met kinderen. Desondanks zijn er genoeg jumpscares, gore, gevechten en insinuaties van kindermisbruik om het een horrorthriller te noemen. Een popcornhorror eigenlijk. Want deze hervertelling, die in de jaren 80 plaatsvindt in plaats van de jaren 50, is ingestoken met het idee dat je al bekend bent met het origineel. De kinderen zijn uitgewerkt tot leuke typetjes met allemaal hun eigen rol in het geheel, en Skarsgård heeft ondanks weinig screentime en een dikke laag schmink een leuke opvolger van de originele Pennywise neergezet. Over het algemeen is It vrij braaf en voorspelbaar, maar daarom niet minder vermakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>