hell-back101

Hell and Back

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
4.5
Hell and Back

We zijn in de ban van de stop-motion films deze zomer, want na Anomalisa en Fantastic Mr. Fox keken we nu Hell and Back, een onbekende animatie voor adolescenten, maar met bekende stemmen. Een van de twee regisseurs, Ross Shuman, heeft vooral naam gemaakt met de eveneens stop-motion serie Robot Chicken voor de zender Adult Swim. Als je dat kent dan weet je wat je kunt verwachten: supersnelle onderbroekenlol met een vleugje absurdisme.

In Hell and Back speelt Remy de hoofdrol (stem van Nick Swardson) als medewerker op late-puberleeftijd op een aftandse kermis. Hij kan het goed vinden met zijn maten Curt (Rob Riggle) en Augie (T.J. Miller). Wanneer Curt door een ‘grapje’ met een duivels boek plotseling de onderwereld in wordt gezogen, moeten Remy en de zenuwachtige Augie erachteraan om hem te redden. Eenmaal in de onderwereld ontmoeten ze de duivel (Bob Odenkirk, beter bekend als Saul uit Breaking Bad) die er een gespleten persoonlijkheid op na houdt, de sexy demon Deema (Mila Kunis) en gaan ze op zoek naar Orpheus (Danny McBride) omdat hij – volgens de mythologie – als enige ooit de onderwereld in is gegaan en er ook weer uit wist te ontsnappen.

De verwijzingen naar het verhaal van Orpheus zijn erg leuk gedaan, en dat vormt tevens de rode draad van de film. Helaas is dat dan ook meteen het sterkste punt. De humor is flauw en banaal – zoals je zou verwachten bij iemand die jarenlang bij Adult Swim heeft gewerkt – maar voor anderhalf uur lang is dat gewoon teveel. Een uitzondering is een terugkerende gimmick waarbij een demon uit de onderwereld telkens nieuwe ‘martelingen’ uitvindt – zoals pizza en kebab verkopen maar dan is zogenaamd de pizza telkens op. De demon gaat telkens helemaal stuk om zijn verzinsels, en dat werkt toch wel aanstekelijk. Ondanks de goede stemacteurs zijn de personages niet erg bijzonder, en de dialogen net zo min. In hetzelfde genre zijn veel leukere films te vinden, maar het feit dat het stop-motion is geeft wel een uniek sfeertje aan de onderwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>