Don't Breathe

Don’t Breathe

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
6.5
Don’t Breathe

Er wordt nergens zoveel geëxperimenteerd als in het horrorgenre. Met Don’t Breathe ligt het experiment bij het omdraaien van rollen dader en slachtoffer. Wat als de ‘bad guys’ zelf het doelwit worden van het beoogde slachtoffer? Zo’n uitgangspunt laten wij als horrorfans niet aan ons voorbij gaan.

Een groepje van drie jonge inbrekers heeft het huis van een oude, blinde ex-militair in het vizier, want daar zou een flinke voorraad cash liggen. Appeltje-eitje met een blinde fortbewaker natuurlijk. Nou, niet dus. Het duurt niet lang voordat het trio er achter komt dat de oude man een fantastisch gehoor heeft en niet bang is om hier en daar een klap uit te delen. Wat volgt is een onvermijdelijk kat-en-muis-spel tussen de kwieke inbrekers en de roofdierachtige blinde man.

Het mooie van de rollenwisseling is dat goed en kwaad ambigu wordt. Je weet niet goed voor wie je nou moet juichen. Maar dat kan ook een zwaktepunt zijn; door teveel sturing van de kijker weet je niet meer wat je moet denken en gaat dat ten koste van de spanning. Dat komt ook deels omdat je – in tegenstelling tot de meeste kat-en-muis-horrors – ook dicht bij de blinde man blijft. Je weet ongeveer wat er in zijn hoofd speelt en dat neemt het gevoel van dreiging toch een beetje weg. Maar sommige scènes zijn juist beklemmend spannend: wanneer iedereen in één shot staat, maar totale stilte heerst en je weet dat de hel los barst op het moment dat een van de inbrekers de vloer laat kraken. Dat levert mooie beelden op. Sowieso is er een overdreven stilistische stijl gekozen die de rustige beelden bijzonder maken om naar te kijken, maar dat wordt dan wel weer op élk shot toegepast. Conclusie: Don’t Breathe berust sterk op één vernieuwend aspect wat het een mooie toevoeging aan het horrorlandschap maakt, maar weet daarnaast weinig anders te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>