edward_norton_robin_williams_death_to_smoochy_001

Death to Smoochy

Genres: /
Plot: / /
Sfeer: /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
6.5
Death to Smoochy

Wijlen Robin Williams staat bij de meesten bekend als kindervriend, voornamelijk door films als Jumanji en Hook. Een compleet andere acteur, Edward Norton, staat bekend om zijn grofgebekte, sarcastische types zoals we die kennen uit Fight Club en de recente film Birdman. Toen ik erachter kwam dat deze twee samen hebben gespeeld in een satirische zwarte komedie, geregisseerd door Danny DeVito nota bene, moest ik die wel gaan zien. En wat blijkt: Williams is hier de de bad guy terwijl Norton een enorme goedzak is.

Death to Smoochy draait om een kinderprogramma waar Rainbow Randolph (Williams) de kinderheld is. Door een schimmige zakendeal wordt hij ontslagen en is het productiebedrijf genoodzaakt om de naïeve Sheldon (Norton) als vervanger in te zetten. Met een hart van goud en zijn paarse alter-ego Smoochy de neushoorn ontdekt Sheldon de competitieve wereld van kindertelevisie, terwijl Randolph helemaal doordraait en koste wat het kost zijn plek wil herveroveren. Daarvoor moet Smoochy natuurlijk de biezen pakken.

Dat klinkt allemaal erg kindvriendelijk, maar niets is minder waar. Death to Smoochy zit vol met gewelddadige insinuaties, gevloek en politiek incorrecte gebeurtenissen, ondanks dat het visueel allemaal heel netjes blijft: er is geen druppel bloed te zien. Dat geeft een heel vreemde tegenstelling met de vele felle kleuren, blije kindergezichtjes en Home-Alone-achtige acteerprestaties van de zogenaamde schurken. Op sommige momenten is het zelfs pure slapstick. Robin Williams is fantastisch als een maniakale, manipulatieve klootzak met grootheidswaanzin en Edward Norton heb je nog nooit zo schattig zien doen. Medespeler Catherine Keener doet het ook erg leuk en DeVito heeft voor zichzelf weer een rol gekozen waar hij het beste in is: de gluiperige rat. Als kers op de taart zit er een leuk bijrolletje voor Jon Stewart in. Dat je Death by Smoochy niet al te serieus moet nemen bevestigt de aftiteling nogmaals: deze is volledig in Comic Sans. Deze vreemde film lijkt op het eerste oog misschien een slechte Hollywoodproductie, maar naarmate het einde nadert wordt steeds meer duidelijk dat het hier gaat om een satire die de commerciële wereld van de televisie op de hak neemt. Hate it or love it.

Eén reactie op “Death to Smoochy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>