Dark Shadows

Dark Shadows

Genres: /
Plot: / /
Sfeer: /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
6
Dark Shadows

Als je Johnny Depp op de cover van Dark Shadows ziet krijg je al snel Edward Scissorhands– en Sweeney Todd-associaties, niet geheel toevallig ook van de hand van Tim Burton. Met die gedachte gingen wij deze film in, niet wetende dat Dark Shadows gebaseerd is op een gelijknamige televisieserie uit 1966, de eerste Amerikaanse serie met bovennatuurlijke wezens in de hoofdrol. Al maakt deze voorkennis niet veel uit voor de beleving van Dark Shadows; een vergelijking trekken wil je misschien juist voorkomen.

Johnny Depp speelt hier Barnabas Collins, een rijke man in de 18e eeuw die wordt behekst tot vampier en levend wordt begraven. Als hij in de jaren 70 van de vorige eeuw wordt bevrijd gaat hij terug naar zijn kast van een huis, om daar een van de laatste afstammelingen van zijn bloedlijn aan te treffen. Hij is vastberaden om de naam Collins weer groot te maken, maar het kost nogal wat moeite om zich aan te passen aan de moderne tijd. En dan blijkt diezelfde heks die van hem een vampier maakte ook nog rond te lopen.

Dark Shadows is op en top Tim Burton, met de bekende cast (waaronder Helena Bonham Carter, Michelle Pfeiffer, en Depp speelt weer z’n standaard chaotische typetje) en een lekker gothic sfeertje. Daar bovenop is in de cinematografie een jaren 70-stijltje gelegd: een subtiele knipoog naar de originele serie. So far so good, tot de personages beginnen te spreken. Ze zijn erg plat, met name de vrouwelijke rollen. Ze spreken letterlijk hun gedachten uit zodat je als kijker niet zelf hoeft na te denken, en de aanwezige humor berust vooral op slapstick. Dat zou een prima formule voor een kinderfilm kunnen zijn, ware het niet dat er ook het nodige geweld, bloed en seks voorbij komt. Een gekke combinatie. Het verhaal is wel onderhoudend, vooral de eerste helft, maar dat stort volledig in door gebrek aan originaliteit en enige vorm van climax in het script. Dark Shadows is leuk voor de sfeer, maar erg matig voor een Burtonfilm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>