american psycho

American Psycho

Genres: /
Plot: / /
Sfeer: /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Niet geschikt voor familie Niet geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
American Psycho

Toen in 1991 het gelijknamige boek verscheen stond de literatuurwereld even op z’n kop. American Psycho was een opvallende bestseller vanwege het thema: geweld, heel veel geweld. De film moest dus ook wel komen, en van een opvallende regisseur: Mary Harron, een vrouw dus. Wanneer zie je nu een succesvolle gewelddadige film met een vrouw in de regisseursstoel?

De 27-jarige rijke Patrick Bateman (Christian Bale) lijkt de zoveelste yup tussen tientallen andere gladjanussen met gelikte visitekaartjes, maar ’s nachts komt de ware aard van Patrick naar boven en verkracht en vermoordt hij vrouwen, voornamelijk prostituees. Toch is American Psycho geen slasherhorror, maar eerder een gitzwart drama. Er is heel wat bloed aanwezig, maar dat is niet de focus van de film. De kracht van American Psycho zit in de controle die Patrick langzaamaan verliest. Al jaren komt hij weg met zijn moorden, maar nadat hij een collega (Jared Leto) van het leven heeft beroofd om een pietluttig detail, beseft hij dat hij een fout heeft gemaakt. Hij krijgt de politie op zijn dak (Willem Dafoe als detective) en hij wordt zenuwachtig. En dan ga je fouten maken.

Christian Bale speelt de psychopaat met veel overtuiging. Hoe hij van gladde zakenman ’s avonds verandert in een koelbloedige moordenaar is bijna bevreemdend om te zien. Terwijl hij aan zijn aanstaande slachtoffer uitlegt waarom hij een bepaalde artiest zo goed vindt, pakt hij – zonder een spier in zijn gezicht te verrekken – zijn favoriete moordwapen van die avond. Deze koelbloedige moordstijl doet denken aan een bekende scène uit Tarantino’s Reservoir Dogs waarbij iemands oor wordt afgesneden met op de achtergrond de klassieker ‘Stuck in the middle’. Het echte wow-moment komt helemaal aan het eind van de film. Al jaren zijn er discussies gaande over wat er precies gebeurt in de laatste scène en dat het einde zo open is voor eigen interpretatie zorgt ervoor dat je een dag later nog steeds regelmatig aan American Psycho zal moeten denken. De film heeft ook zijn sporen nagelaten in het filmlandschap in de vorm van inspiratie voor vele andere films. Zo is er de komische horror The Voices met Ryan Reynolds waarin de hoofd-in-de-koelkast-scène nog eens dunnetjes wordt overgedaan, en is Patricks maniakale lach met een bijl in zijn hand een heuse meme op het internet geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>