The Royal Tenenbaums

Genres: /
Plot: /
Sfeer: / /
Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
7.5
The Royal Tenenbaums

Op filmoftheday.nl passeren regelmatig de vreemdste families. Zagen we eerder de Millers (We’re the Millers), de familie Smith (Killer Joe) en nog heel recentelijk maffiafamilie Manzoni (The Family), deze keer is het de beurt aan het gestoorde gezin Tenenbaum in The Royal Tenenbaums. The Royal Tenenbaums is een bijzondere komedie uit 2001 en werd destijds genomineerd voor een Oscar. Wij waren heel benieuwd of de familieperikelen uit de stal van Wes Anderson de tand des tijds een beetje hadden doorstaan en keken bijna 15 jaar naar dato naar de gekke Royal en zijn gekkere Tenenbaums.

Want die naam, The Royal Tenenbaums, komt van de vader van deze familie, die dus echt Royal blijkt te heten. Hij heeft samen met Etheline (Anjelica Huston) een zwik getalenteerde kinderen op de wereld gezet – en oké, eentje geadopteerd, Margot (Gwyneth Paltrow). Hoe veelbelovend de kids waren in hun jeugd, zo slecht zijn ze terecht gekomen als volwassenen. Gestopt met de topsport, depressief of extreem obsessief over de veiligheid van hun eigen kroost: elk hebben zij hun redenen om terug te keren naar het ouderlijk huis. Als daar Royal, na hun moeder lang en breed verlaten te hebben, ook nog eens terugkeert met de diagnose kanker is het huis te klein.

Nu Anderson wat bekender is geworden met onder andere The Grand Budapest Hotel en Moonrise Kingdom is het moeilijk geen vergelijking te maken met zijn latere werk, en dan komt The Royal Tenenbaums slechter uit de bus. Want hoewel The Royal Tenenbaums goed is, is zijn stijl namelijk nog niet zo gepolijst als de films die Anderson tegenwoordig regisseert. Beter die vergelijking laten varen dus! Dan zie je de glans van The Royal Tenenbaums terugkeren, zeker in de atypische casting van sterren als Owen Wilson en Ben Stiller. Zij maken de prent, die thematisch toch vaak heftig is, meer een zwarte komedie door hun droge humor. Verder maakt het typische kleurgebruik en de montage van Anderson, wat mede door de kostuums een beetje jaren ’70 aandoet, The Royal Tenenbaums erg fijn om naar te kijken. Echte fans mogen The Royal Tenenbaums niet missen, maar voor de beste Anderson moet je nog steeds bij The Grand Budapest Hotel zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>