Snowpiercer

Geschikt voor filmavond Geschikt voor filmavond
Geschikt voor familie Geschikt voor familie
Cijfer op IMDb
5.5
Snowpiercer

Soms zijn films niet helemaal wat je ervan verwachtte. Helaas geldt dit ook voor Snowpiercer, die opvalt door onder andere zijn Koreaanse regisseur Joon-ho Bong die flink wat Aziatische elementen wist te stoppen in de post-apocalyptische film en qua acteurs ook niet onder doet. De hoofdrol is bijvoorbeeld voor Chris Evans (o.a. Captain America & The Avengers) die toch een behoorlijke actieheld-reputatie heeft, dus waar het aan heeft gelegen is moeilijk te zeggen. Misschien is Snowpiercer wel wat voor jou?

Het beeld wat van de wereld wordt geschetst in Snowpiercer is schimmig, 17 jaar geleden is namelijk in een poging om global warming tegen te gaan een element losgelaten wat de hele wereld heeft bevroren. Gelukkig heeft een mysterieuze kerel van tevoren een planeet-breed traject aangelegd, met daarop een zelfvoorzienende trein. Zoals een goed post-apocalyptisch verhaal beaamt is de trein bevolkt met verschillende lagen van de bevolking, die of in de watten worden gelegd of verschrikkelijk worden behandeld. Curtis (Chris Evans) is vastberaden om het systeem om te gooien door een woordje met de machinist zelf te spreken, die zich helemaal voorin de trein bevindt.

Snowpiercer begint qua sfeer best goed. Het is onduidelijk waar de trein precies vandaan komt en hoe de maatschappij aan boord is ontstaan en des te jammerder is het dat de film hier uiteindelijk geen bevredigend antwoord op weet te vinden. De personages zijn futuristisch en een tikkie excentriek (Tilda Swinton als Mason zou bijvoorbeeld zo in The Hunger Games kunnen meespelen). Het verhaal kabbelt voort en laat steeds meer steken vallen, waarbij ook regelmatig de Aziatische manier van cinema aangeboord wordt. Helaas mist de gemiddelde westerse kijker het referentiekader wat nodig is om dit te waarderen en maakt het Snowpiercer vooral erg vaag. Als je wat opvallende acteurs in nog opvallendere rollen wil zien moet je Snowpiercer zeker opzetten, maar als je op zoek bent naar een spannende post-apocalyptische actiefilm laat Snowpiercer helaas te wensen over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>