
Bij film denk je meestal aan mensen die voor de camera acteren, wat vervolgens netjes gemonteerd wordt. Maar er zijn andere manieren om een verhaal te vertellen, en Anomalisa gaat daar heel origineel mee om. Door middel van stop-motion worden 20 centimeter grote poppen tot leven gewekt, onder leiding van het bijzondere brein van Charlie Kaufman. Deze man maakte eerder bekende films als Being John Malkovich, Adaptation., Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Synecdoche, New York. Al zijn films hebben een onderliggend thema waarin de werkelijkheid in twijfel wordt gebracht, en dat is in Anomalisa niet anders.
We krijgen een kijkje in het leven van Michael Stone, een schrijver die door zijn succes weinig uitdaging meer heeft in zijn leven. Na een mislukte relatie, jaren terug, is alles wat hij doet repetitief. Maar daar komt verandering in als hij op een zakenreis de girl next door Lisa ontmoet. Ineens staat zijn wereld op z’n kop en krijgt hij weer zin in het leven. Stone heeft echter een klein psychisch probleem en is het afwachten of hem dat niet alsnog de kop gaat kosten.
Zonder al teveel te verklappen over wat er precies mis is met Stone, kunnen we wel zeggen dat de keuze voor een stop-motion poppenspel terecht is. Dit verhaal had nooit zo sterk verbeeld kunnen worden met echte acteurs. Daarbij is het ook veel makkelijker in je in te leven in de personages omdat het geen bekende celebrities zijn waar je al verwachtingen bij kan hebben. In het geval van Michael Stone voel je echt de innerlijke struggles en frustratie. Anomalisa is een zwaar drama over onder andere psychoses en existentiële crises, en in plaats van de persoonlijkheid van een personage te vertellen ontstaat deze vanzelf door de acties en dialogen die plaatsvinden. Misschien moet je even inkomen, maar het verhaal zal je snel grijpen. Alleen het beeld is al prachtig met lange tracking shots (wat erg lastig is als je met stop-motion werkt), prachtige lichtval, en knap geanimeerde emoties op gezichten van maar een paar centimeter groot. In eerste instantie vonden wij Anomalisa ‘best een goede film’, maar als deze de hele week nog door je hoofd blijft spoken weet je dat er meer aan de hand is. Interessant feitje: de hele film is gefinancierd met een crowd-funding actie. Een sterke film hoeft dus niet per se big budget te zijn.